Bulgaria va aloca 10,9 miliarde de dolari pentru achiziții militare în următorii cinci ani: Achiziția de F-16 este prioritară

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum

Bulgaria se aliniază și ea tendințelor generale de înarmare accelerată pentru creșterea nivelului de securitate națională, determinate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de degradarea situației de securitate din Marea Neagră.

După ce în perioada 2019-2023 cheltuielile militare ale Bulgariei au scăzut la aproximativ 7,1 miliarde de dolari, estimările arată că se așteaptă ca în 2024-2028 acestea să crească la 10,9 miliarde de dolari, cu un vârf de 2,5 miliarde în 2028, după cum se evidențiază în analiza GlobalData intitulată „Bulgaria Defense Market 2023-2028'.

Principalele programe de apărare ale Bulgariei vizează contractul pentru opt avioane de luptă F-16,  înlocuirea fregatelor și a vedetelor de patrulare existente și achiziția de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) pe roți 8×8.

În același timp, extinderea prezenței NATO pe teritoriul bulgar și operațiile militare europene de stabilizare și menținere a păcii au alimentat și mai mult investițiile în apărare.

 

Achiziția de F-16 este prioritară

 

Cheltuielile Bulgariei pentru apărare au atins vârful în 2019, odată cu achiziționarea a opt avioane de luptă F-16V, urmată de o perioadă de creștere negativă pe măsură ce cheltuielile s-au stabilizat.

GlobalData estimează că bugetul de apărare al țării va cunoaște o relansare în perioada următoare, întrucât Ministerul Apărării din Bulgaria s-a angajat deja să crească cheltuielile pentru apărare.

În noiembrie 2022, în principal ca urmare a invaziei din Ucraina, parlamentul bulgar a aprobat o achiziție care va transforma substanțial puterea aeriană a Bulgariei prin cumpărarea a încă opt avioane de luptă F-16.

Potrivit ultimelor informații, Lockheed Martin a amânat livrarea primului lot din această nouă achiziție până în 2025, al doilea lot fiind programat în perioada 2027-2028.

 

Achiziție de corvette pentru a sprijini vulnerabilitățile de la Marea Neagră

 

Cu un litoral care se întinde pe 378 km de-a lungul Mării Negre, Bulgaria rămâne vulnerabilă în fața prezenței navale a Rusiei,

Acțiunile Rusiei în Siria și Ucraina au adus problema securității navale în prim-planul preocupărilor de securitate națională bulgare. Sofia a făcut recent investiții semnificative în nave de luptă și capabilități antinavă, într-un efort de a-și proteja coasta și de a facilita derularea comerțului liber în zona Mării Negre.

Contractul pentru corvete al Forțelor Navale ale Bulgariei a fost câștigat de NVL Group din Germania în noiembrie 2020. Potrivit acestuia, Forțele Navale bulgare trebuie să înlocuiască o fregată din clasa Koni și două corvete din clasa Pauk.

Înlocuitorul propus de NVL Group este modelul obișnuit OPV-90 de navă de patrulare modulară multirol (MMVV - Multipurpose Modular Patrol Vessel)  care a fost adaptat pentru serviciul de luptă al mai multor armate. Navele de luptă de 90 de metri sunt purtătoare de rachete antiaeriene MDBA, torpile, rachete antinavă Saab și tunuri Oto Melara. 

Din decembrie 2022, ambele nave sunt în curs de construcție, livrarea fiind planificată în 2025 și 2026.

 

Vehiculele de luptă ale infanteriei sunt blocate deocamdată

 

Eforturile Forțelor Terestre bulgare de a-și consolida capacitatea de luptă prin achiziționarea de vehicule de luptă avansate și îmbunătățirea capacității de sprijin logistic au fost îngreunate în principal de lipsa fondurilor și nivelul scăzut de determinare al factorilor de decizie.

De la sfârșitul anului 2021, demersul Bulgariei pentru un IFV pe roți roți 8×8 a înregistrat progrese nesemnificative, deși corporația de stat Terem-Holding EAD a fost desemnată să identifice posibilități de producție pe plan  local.

Situația actuală a potențialilor producători naționali nu le permite însă crearea unei linii de producție la standardele NATO, aceștia fiind foarte probabil nevoiți să importe principalele echipamente de la companii internaționale de armament.

Încă de la început demersului, companiile europene General Dynamics European Systems și Patria și-au manifestat interesul privind contractul cu  Bulgariei pentru vehiculele blindate pe roți. Însă achiziția a fost suspendată deoarece ofertele de preț ale celor două companii străine au depășit semnificativ prețul maxim aprobat de parlamentul bulgar.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel