Bulgaria, România și Turcia încearcă să implice și alte țări în misiunea de deminare desfăşurată în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Dragorul „Locotenent Dimitrie Nicolescu”
Dragorul „Locotenent Dimitrie Nicolescu”

Bulgaria, România și Turcia au invitat și alte țări să se alăture demersului de dezamorsare a Mării Negre și de asigurare a siguranței rutelor maritime. Aceasta se referă la participarea la un acord trilateral între țări privind deminarea comună, care fusese anunțat la 6 ianuarie de ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev.

Cele două țări intenționează să creeze o flotă comună pentru a curăța minele din unele părți ale Mării Negre din apropierea Turciei, României și Bulgariei, care au fost depistate acolo din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Se menționează că inițiativa rămâne deschisă acțiunilor comune și participării forțelor și mijloacelor de luptă împotriva minelor din alte state membre NATO situate în afara regiunii Mării Negre, potrivit Euractiv.

Acordul dintre cele trei țări urmează să fie semnat săptămâna aceasta la Istanbul. Misiunea va începe la scurt timp după ce acordul va fi semnat.

Acest grup de nave, însărcinat cu distrugerea minelor, nu va fi considerat ca fiind parte din operațiune NATO, dar ar fi prima acțiune majoră comună a aliaților din Marea Neagră de când Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Ministerul bulgar al Apărării a subliniat că activitățile de deminare nu vor fi îndreptate împotriva niciunei alte țări, iar operațiunea de deminare din Marea Neagră este de așteptat să contribuie la îmbunătățirea cooperării între ţările participante.

Coaliția se dorește a fi în întregime pașnică și să reprezinte o rezolvare la amenințarea pe care minele marine o reprezintă la adresa rutelor navale comerciale importante, în special pentru cele destinat comerţului cu cereale.

Cel mai recent caz, la sfârșitul lunii decembrie, o navă de marfă grecească care naviga sub pavilion panamez în Marea Neagră s-a lovit de o mină rusească. Ulterior, pe puntea navei a izbucnit un incendiu, iar doi marinari au fost răniți.

După ce s-a retras în iulie din acordul internațional negociat de ONU privind exporturile de cereale ucrainene, Rusia a declarat că va considera orice navă din Marea Neagră o potențială țintă militară.

Marți. Turcia a declarat că nu va permite ca două nave de deminare donate Ucrainei de către Marea Britanie să treacă prin apele sale în drum spre porturile ucrainene de la Marea Neagră, deoarece acest lucru ar încălca Convenţia de la Montreux privind trecerea unor nave militare pe timp de război prin strâmtorile sale Bosfor și Dardanele, a relatat Reuters.

Luna trecută, Marea Britanie a declarat că va transfera două nave ale Marinei Regale către Marina ucraineană pentru a ajuta la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei în războiul său cu Rusia.

Turcia și-a informat aliații că nu va permite navelor să folosească strâmtorile Bosfor și Dardanele în timpul desfășurării războiului din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel