Bulgaria reacționează după ce a fost acuzată că a sabotat exercițiul organizat de România în Marea Neagră

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, a respins joi ca "iresponsabile" alegaţiile că decizia de a plasa în carantină marinari bulgari din cauza COVID-19 a fost destinată să saboteze un exerciţiu NATO în prezent în desfăşurare în Marea Neagră, relatează BTA.

"Alegaţiile că Bulgaria a sabotat un exerciţiu NATO prin neparticiparea la 'Poseidon 21' sunt iresponsabile", a declarat el în marja unei conferinţe care şi-a deschis joi lucrările, prezidată de ministrul apărării şi preconizată să dureze două zile, transmite Agerpres.

Comentariile privind un posibil "sabotaj" intervin după ce Ministerul Apărării bulgar a anunţat la 28 februarie că a decis să plaseze în carantină echipajele bulgare care s-au antrenat pentru exerciţiul "Poseidon 21" în Marea Neagră, întrucât au fost confirmate cazuri de COVID-19 pe două nave militare bulgare.

Ministerul a susţinut că o posibilă răspândire a COVID-19 ar împiedica realizarea obiectivelor exerciţiului naval.

Poseidon este un exerciţiu anual de contracarare a ameninţărilor subacvatice, găzduit prin rotaţie de România şi Bulgaria începând din 2002. În afară de nave române şi bulgare, la acest exerciţiu multinaţional participă Gruparea Navală Permanentă NATO de luptă împotriva minelor SNMCMG-2.

Două dragoare de mine au fost desemnate să participe la ”Poseidon 21” din partea Bulgariei anul acesta, iar echipajele lor au fost testate pentru COVID-19. După prima testare, rezultatele au fost negative, echipajele fiind plasate în carantină şi testate din nou cu două zile înainte de încheierea carantinei, iar atunci s-a confirmat că cinci marinari au avut rezultate pozitive pe o navă şi şase pe cealaltă, a explicat Karakachanov şi şeful Statului Major al forţelor armate, amiralul Emil Eftimov.

Eftimov a propus ca Bulgaria să-şi întrerupă participarea la 'Poseidon' anul acesta pentru că "sănătatea şi viaţa echipajului sunt o prioritate absoluta pentru noi", citează BTA declaraţia sa.

Karakachanov a spus că o astfel de decizie nu este fără precedent şi că Bulgaria ar putea participa la o etapă ulterioară a exerciţiului.

Amiralul Eftimov a adăugat că decizia este conformă cu practica NATO de a lua măsuri adecvate acolo unde există cel mai mic risc pentru sănătatea şi viaţa personalului militar. El şi-a exprimat speranţa că Bulgaria va putea să se alăture exerciţiului la mijlocul lunii martie. 

Potrivit Forțelor Navale Române, scenariul exerciţiului NATO cuprinde secvenţe întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaţionale NATO de cercetare hidrografică, de identificare şi neutralizare a minelor marine şi a dispozitivelor explozive improvizate, secvenţe combinate de luptă împotriva aviaţiei inamice, a navelor de suprafaţă şi a submarinelor, precum şi manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare şi de acordare a primului ajutor.

În zona terestră, este planificată o secvenţă interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaţionale de acţiune, comună MAN-MAI, pentru situaţia producerii unei explozii la o construcţie hidrotehnică din zona litoralului românesc.

La exerciții vor fi prezente și avioanele de luptă Rafale ale Franței, MiG-21 și F-16 ale României, cât și Eurofighter "Typhoon" spaniole.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel