BNS îi cere președintelui Iohannis convocarea CSAT și o anchetă. Suspiciuni asupra achizițiilor militare

Darius Muresan |
Data publicării:

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită preşedintelui Klaus Iohannis să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi să decidă în şedinţă declanşarea unei anchete care să vizeze modul în care programele de înzestrare a forţelor militare au respectat Strategia naţională de apărare a ţării 2015-2019.

Sindicaliştii acuză faptul că România a făcut nenumărate achiziţii în domeniul apărării, însă fără să fie respectată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului emisă în 2002, care urmăreşte recuperarea, măcar parţială, a banilor investiţi în tehnica militară.

S-au făcut multe tâlhării, jaf pe banul public. S-au achiziţionat multe echipamente şi tehnologii de care în realitate nu am avut niciodată nevoie. Şi astăzi, după mai bine de 20 de ani, avem cumpărate echipamente care nu au fost utilizate niciodată. (...) România se află pe locul 1 în lume în ceea ce priveşte ponderea achiziţiilor. Pentru achiziţii, România cheltuie 46 la sută din buget alocat apărării", a declarat miercuri preşedintele BNS, Dumitru Costin, potrivit România TV.

El a precizat că din 2003 şi până în prezent, ţara noastră a cheltuit pentru dotarea sistemului de apărare şi pentru cel de ordine publică 9 miliarde de dolari. Liderul sindical atrage atenţia că, pentru aceste achiziţii făcute de la bugetul de stat, ar fi trebuit să existe nişte compensaţii, astfel încât să fie recuperat cel puţin 80 la sută din suma cheltuită.

Modificarea legii offset-ului

Mai mult, Dumitru Costin a cerut Comisiei de apărare din Parlament înfiinţarea unei comisii care să investigheze modul în care a fost respectată legislaţia, pentru a şti ce s-a întâmplat cu compensaţiile care ar fi trebuit să ajungă înapoi la buget. Acesta spune că nu a primit răspuns nici după trei săptămâni.

Sindicaliștii vor și modificarea legii offset-ului, "pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel