Beijingul vorbește despre 'reunificarea' Taiwanului cu China

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe, a lansat luni un apel fără concesie la 'reunificarea' Taiwanului cu China, pe fondul tensiunilor cu această insulă condusă de un guvern rival şi pe care Beijingul nu exclude să o preia din nou sub control cu forţa.

Republica Populară Chineză consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, chiar dacă acest teritoriu insular, cu o populaţie de circa 23 de milioane de locuitori, este independent de facto de la sfârşitul unui război civil în 1949.

Taiwanul nu şi-a proclamat totuşi oficial independenţa, iar Beijingul ameninţă să recurgă la forţă dacă va fi cazul.

De la venirea preşedintei Tsai Ing-wen la putere în Taiwan în 2016, relaţiile dintre cele două guverne sunt reci.

"China este singura mare ţară din lume care nu a ajuns încă la o reunificare completă", a remarcat într-un discurs ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe.

Vorbind la un forum de nivel înalt despre apărare la Beijing, el a atras atenţia că reunificarea Taiwanului cu China "este un lucru pe care nicio persoană şi nicio forţă nu îl pot opri".

Aceste afirmaţii survin într-un moment în care Beijingul îşi sporeşte presiunea diplomatică asupra insulei pentru a o izola mai mult, informează AFP, citat de Agerpres.

În trei ani, China a privat Taiwanul de relaţii cu şapte ţări aliate, dintre care două luna trecută: Insulele Salomon şi Kiribati.

Taiwanul nu este recunoscut decât de către 15 state în lume.

"Alegerea separatismului nu poate duce decât la un impas", a avertizat Wei Fenghe, în contextul în care preşedintele Taiwanului militează în mod tradiţional pentru independenţă.

 

China dă asigurări cu privire la intențiile sale pașnice

 

Ministrul chinez al Apărării a dat totuşi asigurări că ţara sa vrea să promoveze relaţii paşnice cu insula.

El a reiterat de asemenea că insulele contestate din Marea Chinei de Sud sunt o parte "intrinsecă" a teritoriul Chinei.

"Nu putem pierde nici cea mai mică parte din teritoriul lăsat de strămoşii noştri", a afirmat Wei Fenghe.

Marea Chinei de Sud este în centrul uneia dintre cele mai explozive dispute teritoriale din lume din cauza schimburilor comerciale considerabile din zonă şi a bogatelor rezerve petroliere care s-ar putea găsi sub apele sale.

Ţări precum Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan contestă revendicările chineze şi sunt îngrijorate de o întărire a prezenţei Beijingului în această zonă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel