Autoritățile separatiste de la Tiraspol nu sunt de acord cu referendumul propus de Dodon

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile separatiste de la Tiraspol îi răspund președintelui Igor Dodon că nu sunt de acord cu un referendum în care să fie decisă soarta regiunii transnistrene.

Într-un limbaj diplomatic destul de dur, așa numitul minister de externe condus de liderii separatiști scrie într-un comunicat de presă că au luat act de declarația președintelui Igor Dodon care se referă la organizarea unui referndum în care se va decide forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

Potrivit preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, scenarii concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare.

Astfel, separatiștii spun că de la destrămarea URSS-ului, în R. Moldova toate deciziile politice au fost luate de Parlament și că anume Sovietul Suprem al Moldovei a abandonat juridic teritoriul Transnistriei, adoptând pe 23 iunie 1990 Declarația de Suveranitate, care a afirmat supremația legilor moldovenești asupra Uniunii, precum și decizia de a recunoaște crearea ilegală a RSSM. În acest sens, așa-numitul Minister de Externe al regiunii transnistrene amintește că acum 28 de ani, Moldova la nivel oficial a luat deja o decizie clară de reglementare în ceea ce privește Transnistria.

„O încercare de a rezolva diferite probleme prin referendum național este un cuvânt nou în politica Moldovei”, se mai spune în comunicat ministrului de externe de la Tiraspol, citat de Deschide.md.

Autoritățile separatiste mai spun că în acest context, Președintele Moldovei a venit cu o propunere prin care se dorește definirea statului unui „stat vecin” cu majoritatea votului cetățenilor R. Moldova pare să contrazică principiile de bază ale democrației și nu are nimic de a face cu un mecanism realist pentru a găsi o formulă finală pentru soluționarea politică a conflictului.

Așa numitul minister de externe mai spune că poporul din regiunea transnistreană, ca purtător al suveranității și singura sursă de putere, și-a făcut deja alegerea.

Aceștia mai spun că prezența militară rusă, amintită de Dodon se află pe teritoriul regiunii transnitreană tot în urma unui referendum care a avut loc în 1995, de aceea partea transnistreană se opune retragerii de pe teritoriul transnistriei a forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse.

Președintele Dodon a declarat  în urmă cu o zi, la postul public de televiziune Moldova 1, că forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă în cadrul unui referendum.

„După alegerile parlamentare vom discuta scenarii concrete cum poate avea loc această reintegrare, dar un lucru foarte important – orice formă de reintegrare, de conviețuire împreună va fi discutată cu toți cetățenii Republicii Moldova în cadrul unui referendum”, a declarat șeful statului în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel