Atenție, Ucraina rușii pregătesc ceva. De ce a blocat Rusia semnalul GPS în jumătate din Polonia cu sisteme de război electronic din Kaliningrad

Sistem rus de război electronic Krasukha-S4. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Sistem rus de război electronic Krasukha-S4. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În urmă cu doar câteva zile Federația Rusă a blocat din enclava Kaliningrad semnalul GPS în jumătate din Polonia, dar și în coridorul Suwalki.

Așa cum preciza și DefenseRomania, în urmă cu o săptămână din cauza activării sistemelor rusești de război electronic din Regiunea Kaliningrad, semnalul GPS a dispărut complet în anumite zone de pe teritoriul Poloniei, inclusiv în Coridorul Suwalki.

Coridorul Suwalki, considerat călcâiul lui Ahile al NATO, este de fapt o zonă slab populată a teritoriului polonez situată între Belarus şi enclava rusă Kaliningrad. Coridorul are o importanţă strategică crucială, deoarece ocuparea sa de către Rusia ar izola statele baltice de restul NATO într-un posibil conflict militar.

Sistemele rusești de război electronic sunt de multă vreme o preocupare pentru aproape întreaga Alianță Nord-Atlantică. Întrebuințarea acestora în timpul inziei din Ucraina a făcut ca utilizarea muniției dirijate occidentale de mare precizie să fie ineficientă, deoarece aceasta se abate de la țintă din cauza bruiajului radio.

 

De ce a blocat Rusia cu sisteme de război electronic din Kaliningrad semnalul GPS în jumătate din Polonia și în coridorul Suwalki

 

2. Soldat rus... (rusia-razboi-electronic-invazie-ucraina_43316300.jpg)

Soldat rus operând un sistem de război electronic în timpul operațiunilor militare din cadrul invadării Ucrianei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Surse militare ale publicației noastre ne-au precizat că Federația Rusă a testat din Kaliningrad sisteme de război electronic. Aceste sisteme au fost cele care au blocat semnalul GPS în jumătate din Polonia. Veste proastă pentru Ucraina e că rușii urmează să utilizeze în războiul de agresiune împotriva Ucrainei aceste sisteme.

Trebuie menționat că în pofida faptului Rusia a întâmpinat diferite probleme în războiul împotriva Ucrainei, mai ales în primele etape ale invaziei, cu pierderi masive de tehnică și vieți omenești, rușii excelează în războiul electronic în care au investit mult.

Sistemele ruse de război electronic provoacă probleme uriașe Ucrainei. Acest lucru e semnalat și de experți ucraineni.

Mykhailo Samus, expert militar ucrainean și director al New Geopolitics Research Network, preciza și el despre problemele pe care le ridică sisemele electronice rusești pentru Armata Ucrainei. Expertul a făcut aceste declarații la finalul anului trecut în timpul conferinței internaționale The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania, organizată de think tank-ul New Strategy Center (NSC) la Sinaia, eveniment internațional la care DefenseRomania a fost partener media al NSC.

„Războiul electronic e un element de bază și trebuie să învățăm lecțiile din acest război. Rusia deține sisteme moderne de război electronic. Au început să investească masiv în război electronic imediat după războiul din Georgia. În 2008 când Rusia a atacat Georgia și și-au dat seama că au probleme în războiul electronic au investit imediat în aceste sisteme. Sistemele de război electronic ale Rusiei sunt o problemă mare pentru forțele de apărare ale Ucrainei și vor fi și pentru statele NATO în cazul în care Rusia va declanșa noi conflicte în Europa”, explica Samus.

CITEȘTE ȘI: A ieșit „fum alb”. Pas mare pentru înzestrarea României cu obuziere de ultimă generație K9 Thunder. Coreenii au spus „da” tuturor condițiilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel