Rusia a blocat semnalul GPS în coridorul Suwalki și jumătate din Polonia. Rușii au folosit sisteme de război electronic din Kaliningrad

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiu al unităților de comunicații și război electronic, care au desfășurat, în 2022, stațiile de război electronic Krasukha și Borisoglebsk-2 / Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Exercițiu al unităților de comunicații și război electronic, care au desfășurat, în 2022, stațiile de război electronic Krasukha și Borisoglebsk-2 / Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Presa poloneză, citată de publicațiile rusești, a informat, pe 18.01.2024, că, din cauza activării sistemelor rusești de război electronic din Regiunea Kaliningrad, semnalul GPS a dispărut complet în anumite zone de pe teritoriul Poloniei, inclusiv în Coridorul Suwalki.

Publicația EPOZNAN a reamintit faptul că probleme similare au fost observate anterior în Estonia și Finlanda.

Coridorul Suwalki este considerat “călcâiul lui Ahile” al flancului estic al NATO. Reprezentanții Alianței Nord-Atlantice apreciază că acesta ar putea deveni ținta unei agresiuni externe a Rusiei, care ar dori să conecteze Regiunea Kaliningrad de Republica Belarus. Analiștii occidentali consideră că, prin capturarea Coridorul Suwalki, Rusia ar tăia de fapt întreaga regiune baltică, separând-o de restul statelor membre NATO.

“Rusia a testat ieri funcționarea sistemelor sale de război electronic din Regiunea Kaliningrad și, ca urmare a acestui fapt, aproape jumătate din teritoriul Poloniei și Coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a arătat presa poloneză.

Mijloacele de informare în masă din Polonia au semnalat faptul că a fost vorba despre o încercare deliberată a Rusiei de a bloca semnalul GPS.

Sistemele rusești de război electronic sunt de multă vreme o preocupare pentru aproape întreaga Alianță Nord-Atlantică. Întrebuințarea acestora în timpul operației militare speciale din Ucraina a făcut ca utilizarea muniției dirijate occidentale de mare precizie să fie ineficientă, deoarece aceasta se abate de la țintă din cauza bruiajului radio.

Experții ruși susțin că Occidentul nu dispune de mijloace care să se opună sistemelor de război electronic ale Federației Ruse și fără suprimarea lor nu pot fi executate operațiuni militare serioase.

La începutul lunii ianuarie, perturbări ale semnalului GPS au fost detectate în părțile de est și sud-est ale Finlandei, relatează publicația americană Newsweek, deși nu există nicio dovadă a implicării Moscovei în acest incident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel