A ieșit „fum alb”. Pas mare pentru înzestrarea României cu obuziere de ultimă generație K9 Thunder. Coreenii au spus „da” tuturor condițiilor

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier șenilat autopropulsat de 155 mm K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace
EXCLUSIV
Obuzier șenilat autopropulsat de 155 mm K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace

DefenseRomania vă oferă în exclusivitate informații cu privire la achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm aflată în derulare pentru înzestrarea Armatei României.

Un scurt context

 

Amintim că anul trecut Ministerul Apărării Naționale a dat curs programului de înzestrare cu obuziere autopropulsate. Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.

Romtehnica, companie parte a Ministerului Apărării Naționale, a demarat o licitație restrânsă pentru achiziția a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Deci, aproximativ 1 miliard de euro.

Ce cuprinde achiziția? Achiziția cuprinde 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + muniție + suport logistic). Vor fi achiziționate astfel 54 de obuziere la nivel de batalion.

 

Coreenii de la Hanwha Aerospace cu obuzierele șenilate K9 Thunder de 155 mm sunt în pole position

 

2. K10 Ammuni... (k-10-k-9_54604800.jpg)

K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) și obuzier autopropulsat de tip K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace

Surse ale DefenseRomania ne-au confirmat că faza a II-a a licitației, depunerea ofertelor, s-a încheiat pe data de 11 ianuarie.

Așadar, ofertele s-au depus. Una din oferte este cea a Hanwha Aerospace care a mers mai departe cu oferta de obuziere autopropulsate K9 Thunder și cel mai probabil automat și cu varianta K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) șenilat, și, desigur, muniția aferentă.

Astfel, Hanwha se află în pole position pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere șenilate autopropulsate de 155 mm de tip K9 Thunder.

 

Hanwha cu K9 Thunder, printre cei mai importanți operatori la nivel mondial în producerea de obuziere autopropulsate

 

3. Obuzier po... (k9-thunder_09225800.png)

Obuzier polonez K9 Thunder. Foto: Divizia 18 Mecanizată a Poloniei via Defence 24

Într-un dialog pe care DefenseRomania l-a purtat cu Peter Bae, Vice President Hanwha Aerospace Europe, în vara anului trecut, oficialul coreean sublinia că pe lângă raportul calitate preț, un mare avantaj al K9 e reprezentat de capacitatea rapidă de livrare, într-un moment în care la nivel mondial există probleme mari cu termenele de livrare, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei punând presiune mare pe industria de apărare din perspectiva numărului mare de solicitări de achiziții de armament.

„Am livrat obuziere K9 Thunder către nouă state. Din cele nouă state cinci sunt membre NATO! Așadar, K9 e un produs global, cel mai bun din lume. Dacă România va decide să intre în acest club K9 cred că veți realiza multe lucruri. Ca de exemplu veți avea acces la informații privind operarea din partea altor state membre NATO care deja operează K9 și de asemenea veți putea face parte dintr-un fel de lanț de aprovizionare și o cooperare între state în ceea ce privește mentenanța”, ne-a precizat la vremea respectivă oficialul Hanwha.

Amintim că obuzierele coreene autopropulsate K9 Thunder au fost comandate de 9 state. 

Ele sunt operate de Coreea de Sud, Estonia, Finlanda, India, Norvegia, Polonia, Turcia și există comenzi din Australia și Egipt.

Din aceste state Estonia, Finlanda, Norvegia, Polonia și Turcia sunt membre NATO.

CITEȘTE ȘI: România cumpără obuziere autopropulsate șenilate de 155 mm cu un motiv. De ce tehnica pe roți nu a fost un pariu câștigător

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel