Armata ucraineană ar fi lovit sediul mercenarilor Wagner din Popasna. Locaţia a fost dezvăluită în urmă cu o săptămână de un corespondent rus de război

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene ar fi bombardat o bază a mercenarilor ruși ai „companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group”, care se afla în orașul Popasna, regiunea Lugansk din Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii nu au confirmat oficial acest atac, ci ruşii au scris primii pe canalele de Telegram indică faptul că aceştia şi-au dezvăluit în mod intenţionat locul unde se aflau, în speranţa că armată ucraineană o să folosească sisteme HIMARS şi astfel aşa le-ar putea identifica poziţiile.

Ieri, 14 august, în a doua parte a zile, primele informaţii că o bază militară rusă din orașul ucrainean Popasna a fost bombardată au apărut pe mai multe canale de Telegram rusești unde sunt publicate informaţii despre războiul din Ucraina, precum și pe un canal care publică știri despre ''wagneriți'' cu anunțuri despre recrutarea de mercenari.

Potrivit unuia dintre corespondenții de război ruși, Yuri Kotenok, lovitura de artilerie care a lovit sediul mercenarilor Wagner Group din Popasna a fost efectuată, cel mai probabil, cu un sistem de rachete cu lansare multiplă de tip HIMARS, aflat acum în serviciul Forţelor Armate Ucrainene.

 

Armata ucraineană ar fi profitat de neglijenţa unui propagandist rus care a publicat imagini cu locaţia exactă a sediului Wagner din Popasna

 

În urmă cu o săptămână, Serghei Sreda a publicat fotografii de la baza Wagner din Popasna. Probabil că armata ucraineană a aflat despre locația sa datorită acestor fotografii, precizează Radio Liberty.

Din 2014, Serghei Sreda, fost angajat al Rossiyskaya Gazeta și al canalului de televiziune Russia 1, a vizitat în mod repetat teritoriile Ucrainei ocupate de trupele ruse și a realizat mai multe reportaje despre prezenţa trupelor ruse în Siria. În 2020, a publicat cartea ''How to Survive in War'' , autointitulându-se „corespondent de război” pentru editura Arguments of the Week.

Pe 8 august, Serghei Sreda a publicat o postare pe canalul său de Telegram cu următorul mesaj (acum șters): „Am ajuns la Popasnaya, am intrat cu mașina în sediul PMC Wagner. M-am simţit primit ca într-o familie. Am auzit niște povești amuzante.”

Mesajul a fost însoțit de câteva fotografii ale lui Sreda cu mai mulţii membrii ai Wagner Group în apropierea unui bloc rezidențial din Popasna, unde militanții, se pare, și-au organizat sediul central. În două dintre aceste fotografii, era vizibil un semn cu adresa blocului unde Wagner Group iși avea sediul - pe strada Mironovskaia,12.

Publicația The Insider a atras atenția că după publicarea știrii despre distrugerea bazei Wagner Group din Popasna, Serghei Sreda a șters o postare cu fotografii cu mercenari de pe canalul său Telegram.

Radio Liberty a raportat ulterior că Sreda a susținut că a publicat aceste imagini cu acordul militanților Wagner, dar a șters și această postare de pe Telegram.

Cu o zi înainte de atac, serviciul de presă al companiei Concord, care aparține Evgheni Prigojin, a relatat despre călătoria unui om de afaceri în regiunea Lugansk. El însuși a publicat fotografii de la sediul PMC. Înainte de aceasta, s-a raportat că antreprenorul a fost personal implicat în recrutarea de mercenari.

Pe Telegram a apărut un videoclip, care ar fi arătat evacuarea răniților ca urmare a bombardamentelor de la baza Wagner din Popasna.

Totodată, o serie de experți nu exclud ca povestea distrugerii bazei ruse de la Popasna se fie făcută chiar de ruşi. Ruslan Leviev, fondatorul grupului de investigații Conflict Intelligence Team (CIT) a scris pe Twitter mai multe mesaje prin care încearcă să argumenteze acest punct de vedere.

,,Chiar și cei mai proști corespondenți militari pro-ruși știu de interdicția de a filma instalații militare şi locații în care se afla'',  a spus Leviev.

Analistul militar este de părere că ruşii, împreună cu compania Concord au făcut publice toate aceste detalii în mod intenţionat, în speranţa că armata ucraineană o să utilizeze sistemele HIMARS, iar ei (ruşii) vor folosii sisteme radar de contra-baterie pentru a detecta locul de unde militarii ucraineni au deschis focul.

Faptul că ruşii au fost primi care au relatat că au fost loviţi cu ''sistem de rachete cu lansare multiplă de tip HIMARS'' întăreşte şi mai mult argumentele lui Ruslan Leviev. Mai ales ca partea ucraineană nu o precizat nimic, în mod oficial, cu privire la efectuarea unui atac asupra unor obiective militare din Popasna, aşa cum fac în alte situaţii când utilizează sisteme de tip HIMARS pentru a lovi poziţiile forţelor ruse de ocupaţie.

Dacă luăm în calcul toate aceste aspecte, reiese că ruşii sunt cu adevărat disperaţi de cât de mult îi ajută pe ucraineni sistemele HIMARS şi recurg la diverse strategii pentru a le identifica pe câmpul de luptă, pentru a le distruge. Se pare că aceştia nu inteleg că HIMARS este un sistem de rachete cu lansare multiplă foarte mobil. Cu alte cuvinte, după ce un sistem HIMARS deschide focul, în mai puţin de 5 minute poate fi la 100 de metrii distanţă de locul în care se afla desfăşurat.

Între timp, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a preciza următoarele: Ca urmare a atacului Forțelor Armate Ucrainene asupra sediului companiei militare private (PMC) „Wagner” din  Popasna , au fost probabil ucişi peste 100 de mercenari ruși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel