Arabia Saudită spune pas sistemelor ruseşti S-400, iar Lockheed Martin anunţă data începerii livrării sistemelor THAAD către Riad

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Lockheed Martin intenţionează să livreze în anul 2023 primul sistem de rachete de apărare antiaeriană THAAD către Arabia Saudită, informează publicaţia ArmyRecognition. Rusia intrase şi ea în această competiţie pentru vânzarea de sisteme de apărare antiaeriană către Arabia Saudită, dar un oficial rus a confirmat că Riadul a închis uşa în nas oferitei venite de la Moscova pentru sisteme S-400.

În martie 2019, Departamentul de Apărare al SUA făcea un anunţ mult aşteptat, companiei Lockheed Martin îi era atribuit un contract de aproape 1 miliard de dolari pentru a începe lucrările la sistemele de apărare antirachetă balistică Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) pentru Arabia Saudită. 

Contractul marca începutul unui acord de 15 miliarde de dolari prin care Arabia Saudită să primească 44 de baterii THAAD, inclusiv 360 de rachete interceptoare pentru aceste sisteme.

Contractul a urmat scrisorilor de ofertă și acceptare, înaintate în noiembrie 2018, dintre Arabia Saudită și Statele Unite şi care oficializau termenii pentru vânzarea sistemelor THAAD, rachetelor și echipamentelor aferente.

Pachetul de 15 miliarde de dolari face parte dintr-un acord mai mare de 110 de miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au negociat cu liderii saudiți în 2017.

Conform informațiilor publicate de site-ul Defense News pe 16 noiembrie 2021, Lockheed Martin intenționează să livreze primul sistem de rachete de apărare aeriană THAAD către Arabia Saudită, în anul 2023.

Terminalul High Altitude Area Defense (THAAD) este un sistem de tip Ballistic Missile Defence (BMD) extrem de mobil, dislocabil rapid, conceput pentru a doborî rachetele de cu rază scurtă și medie de acţiune. Sistemul de rachete THAAD este capabil să distrugă ținte aeriene aflate la o distanța cuprinsă între 150 la 200 km.

Sistemul THAAD este proiectat, construit și integrat de Lockheed Martin Missiles şi Fire Control, acționând în calitate de contractori principali. Subcontractanții în cadrul programului militar THAAD sunt companiile: Raytheon, Boeing, Aerojet Rocketdyne, Honeywell, BAE Systems, Oshkosh Defense și MiltonCAT.

Tot publicaţia Defense News a făcut publică informaţia, citând un oficial rus, că Arabia Saudită nu mai are în vedere achiziționarea sistemului rusesc de apărare aeriană S-400, deoarece Riadul a ales să rămână la acordul cu SUA pentru sistemele THHAD.

Viktor Kladov, care conduce departamentul de cooperare internațională și politică regională al companiei ruse Rostec, a declarat că Arabia Saudită este pregătită să primească sistemul de apărare THAAD, iar Riadul nu mai are niciun interes pentru S-400.

Cu toate acestea, Kladov a insistat să precizeze că Rostec merge mai departe cu un acord cu India pentru S-400, dar și că vânzarea acestor sisteme către Turcia va continua şi va include un pachet de transfer tehnologic către Ankara.

Turcia a achiziționat sistemul rusesc S-400 și a început să primească primele componente în iulie 2019, în ciuda reacțiilor statelor membre NATO. La rândul lor, Statele Unite au răspuns cu sancțiuni și au exclus Ankara din programul multinațional F-35 Joint Strike Fighter.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel