"Apărarea aeriană a Ucrainei" va fi un subiect prioritar în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al UE. România nu exclude trimiterea de Patriot în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:

România este dispusă să discute posibilitatea de a trimite sistemul de rachete Patriot în Ucraina, dar vrea să se asigure că țara nu rămâne fără apărare aeriană. Președintele Klaus Iohannis a făcut această declarație pe 7 mai, după o întâlnire cu președintele american Joe Biden la Washington.

,,În ultimele săptămâni, a existat o discuție despre cine poate trimite sisteme Patriot în Ucraina. România are astfel de sisteme și, bineînțeles, am fost întrebați și noi. Președintele Biden a menționat și el acest lucru în timpul întâlnirii noastre, iar eu am spus că sunt deschis la această discutie. Trebuie să discut în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a vedea ce putem oferi și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană", a declarat președintele Klaus Iohannis.

În 2017, România a semnat un acord pentru achiziționarea a 7 sisteme Patriot, dintre care patru au fost livrate în 2020. Doar unul dintre aceste patru este în prezent operațional.

În timpul întrevederii cu președintele României, Biden i-a mulțumit acestuia pentru angajamentul său față de securitatea la frontiera estică a NATO și în regiunea Mării Negre și l-a asigurat pe Klaus Iohannis de sprijinul SUA pentru țara noastră.

,,Considerăm că activitatea noastră are ca scop consolidarea flancului estic al NATO. Asistența pe care o acordați Ucrainei este cu adevărat semnificativă, un sprijin unit pentru poporul ucrainean. Ați primit refugiați și ați oferit asistență în materie de securitate, ați ajutat la transportul de cereale ucrainene. Și vreau să știți că Statele Unite sunt hotărâte să vă sprijine", a declarat Joe Biden.

În noaptea de 8 mai, Rusia a folosit 55 de rachete de diferite tipuri și 21 de drone de atac într-un atac masiv asupra Ucrainei. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, armata ucraineană a reușit să doboare 39 de rachete și 20 de drone de atac.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, trupele rusești au atacat instalații energetice din șase regiuni - Poltava, Kirovohrad, Zaporojie, Lviv, Ivano-Frankivsk și Vinnitsia.

La 8 mai, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că problema apărării antiaeriene a Ucrainei se va număra printre prioritățile următoarei reuniuni a Consiliului de politică externă al UE.

,,Noaptea trecută, Rusia a lansat un alt atac masiv asupra infrastructurii civile ucrainene, adăugându-se la lunga sa listă de crime de război. Ucraina are nevoie urgentă de sisteme adecvate de apărare aeriană. Aceasta va fi una dintre prioritățile Consiliului Afaceri Externe, alături de lansarea Fondului de asistență pentru Ucraina", a declarat Borrell pe rețeaua X (fostul Twitter).

Cu o zi în urmă, Germania a cerut UE și NATO să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că un alt sistem Patriot va fi trimis în Ucraina.

Turcia și Grecia au anunțat că nu vor trimite în Ucraina sistemele de apărare antiaeriană S-300 și S-400 de fabricație rusească.

La 6 mai, Spania a confirmat că a livrat deja un nou lot de sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după cum a declarat ministrul apărării din această țară, Margarita Robles, pentru ziarul local El Mundo.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel