Amenințare din partea NATO - propagandă tipic rusească: Moscova nici măcar nu se deranjează să păzească granița cu Finlanda

Narațiunea rusă conform căreia intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare pentru Moscova nu sunt decât povestiri pentru consum intern. Potrivit ministrului de externe finlandez, rușii, în schimb, și-au retras o parte din soldații din zona de frontieră comună cu Finlanda.

„Ne așteptam (…) La urma urmei, dacă am fi fost o amenințare reală, probabil că nu și-ar fi retras soldații de acolo, nu.” Așa a răspuns ministrul finlandez de externe Elina Valtonen la o întrebare adresată de Financial Times cu privire la declarația ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu. Oficialul rus a susținut săptămâna trecută că „amenințările din partea Poloniei și Finlandei au crescut în vestul și nord-vestul țării și trebuie să răspundem la asta”.

Finlanda - care,  timp de decenii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a menținut o poziție prudentă și echilibrată față de Rusia - a solicitat aderarea la NATO la scurt timp după începerea invaziei ruse a Ucrainei și a finalizat procesul în timp record. Helsinki a devenit al 31-lea membru al NATO, în aprilie 2023.

Între timp, în Finlanda au avut loc alegeri, rezultând un guvern cu participarea Partidului finlandez eurosceptic și populist. Potrivit ministrului Valtonen, care este membru al Coaliției Naționale liberale, acest lucru nu are niciun efect asupra noii orientări a țării. „Nu poate exista nicio îndoială cu privire la ancorarea noastră acum, suntem pur și simplu parte din Occident. Aderarea la NATO a determinat ca mulți finlandezi să poată spune deschis ceea ce cred despre relația cu Rusia ”, a subliniat ministrul într-un interviu pentru FT.

Aderarea Finlandei la NATO a dublat granița terestră dintre Rusia și statele membre NATO. „Linia” ruso-finlandeză are aproximativ 1.340 de kilometri lungime și trece în cea mai mare parte prin păduri nordice sau tundră.

Anul acesta, după aderarea la NATO, finlandezii au construit primii câțiva kilometri de gard pe partea lor a graniței cu Rusia pentru a se apăra împotriva infiltrării persoanelor nedorite din Rusia. O barieră de sârmă ghimpată înaltă de trei metri este acum testată la punctul de trecere a frontierei Imatra, iar după teste, Helsinki plănuiește să construiască un astfel de gard pe aproximativ 200 de kilometri în cea mai expusă secțiune a graniței.

Finlandezii au avut în istorie experiențe triste cu rușii, în principal din cauza așa-numitului război de iarnă. Uniunea Sovietică a invadat militar Finlanda în toamna anului 1939; Finlandezii s-au apărat cu succes mult timp și au provocat pierderi grele Armatei Roșii, dar în cele din urmă au fost nevoiți să cedeze Moscovei aproximativ 10% din teritoriul lor , în special în Karelia. Totuși, rezistența tenace a Finlandei împotriva unei armate mult mai puternice a contribuit la prestigiul internațional al țării scandinave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel