Ambasadorul Iranului la Moscova a cerut activarea Coridorului "Nord-Sud" ca alternativă la Canalul Suez

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 27 martie, ambasadorul iranian în Federația Rusă, Kazem Jalali, a scris pe rețeaua de socializare "Twitter" că, în lumina suspendării traficului maritim pe Canalul Suez din ultimele zile, din cauza eșuării navei gigant "Ever Given", și a pierderilor înregistrate de economia globală, activarea Coridorului "Nord-Sud" este mai importantă ca niciodată.

Coridorul internațional de transport "Nord-Sud" ar urma să facă legătura între Oceanul Indian, Golful Persic, Marea Caspică și Sankt Petersburg.

Kazem Jalali a afirmat, potrivit agențiilor iraniene de presă, că utilizarea "Coridorului Nord-Sud, care va reduce durata transporturilor cu 20 de zile și costul cu 30%, este cea mai bună alternativă la Canalul Suez, în zona de tranzit".

Diplomatul iranian a concluzionat că incidentul recent este un semnal clar al necesității de a căuta și asigura o alternativă mai puțin riscantă, decât Canalul Suez, pentru transportul internațional de mărfuri.

Comentariul autorului: Statele participante la proiect, așa cum s-au declarat la Întâlnirea Consiliului Coordonator din Teheran (04-05.03.2019), sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria (observator), India, Iran, Kazakhstan, Oman, Rusia, Siria, Tadjikistan, Turcia și Ucraina.

Coridorul, de aproximativ 7200 de km, prevede interconectarea căilor ferate, autostrăzilor, porturilor și aeroporturilor din țările tranzitate. Pentru Iran, care ar fi implicat în realizarea proiectului cu toate cele trei categorii de infrastructură de transport, realizarea acestuia ar aduce un aport semnificativ în dezvoltarea economică a țării. Astfel, Iranul este unul dintre principalii susținători ai proiectului, iar situația creată de blocarea temporară a Canalului Suez i-a permis să readucă în atenția opiniei internaționale importanța realizării acestei rute alternative.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel