Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare Patriot / foto: Bundeswehr, via twitter (oleksireznikov)
Lansatoare Patriot / foto: Bundeswehr, via twitter (oleksireznikov)

Liderii europeni au intensificat sâmbătă presiunile asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, fără nicio condiție, amenințând cu sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei și un sprijin militar sporit pentru Kiev.

În același timp, scrie Politico, este important ca președintele SUA, Donald Trump, să sprijine cererile europene și să fie pregătit să contribuie la implementarea și monitorizarea unui potențial armistițiu - aceasta este ceea ce spune partea europeană.

Se pare că, în timpul conversației liderilor europeni de la Kiev, președintele francez Emmanuel Macron a luat inițiativa de a-l suna pe Trump pe telefonul mobil și de a-l informa despre progresul discuției.

„Trump a răspuns apelului, chiar dacă era încă ora 7 dimineața la Washington, și a fost de acord să sprijine cererile europene, potrivit a doi oficiali familiarizați cu situația”, scrie Politico.

Încetinirea focului propusă ar urma să fie implementată „sub supravegherea în principal a Statelor Unite ale Americii, iar toți europenii ar urma să participe la aceasta”, a declarat ulterior Macron reporterilor.

Amintim că, la câteva ore după reuniunea de la Kiev a liderilor occidentali, Putin s-a declarat dispus să înceapă negocieri directe cu Ucraina, la Istanbul.

 

SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie

 

Între timp, Statele Unite ale Americii au aprobat transferul de către Germania către Ucraina a 125 de rachete de artilerie cu rază lungă de acțiune și 100 de rachete de apărare aeriană Patriot, relatează The New York Times, citând un oficial al Congresului american.

„Aceste arme extrem de necesare sunt fabricate în Statele Unite și nu pot fi exportate - chiar dacă aparțin unei alte țări - fără aprobarea guvernului SUA”, se arată în comunicat.

Așa cum notează publicația, până în vară, ajutorul militar aprobat în timpul administrației americane anterioare se va epuiza, iar actualul președinte Donald Trump pare să nu fie dispus să îl reînnoiască.

Egor Cernev, vicepreședintele Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații al Radei ucrainene, a declarat publicației că forțele ucrainene nu dispun de rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și sisteme de apărare aeriană, majoritatea fiind produse în Statele Unite.

„Europa încearcă să înlocuiască asistența pe care am pierdut-o din partea Statelor Unite, dar din păcate nu au capacitatea de a face acest lucru. Este nevoie de timp între luarea unei decizii și acordarea asistenței efective”, a explicat Cernev.

Țările europene se tem că, dacă Trump își va retrage trupele americane din Europa, vor trebui să se concentreze pe propria apărare și, prin urmare, vor avea mai puține oportunități de a ajuta Ucraina.

Cu toate acestea livrările europene continuă.

Germania a trimis recent Ucrainei peste 60 de vehicule blindate rezistente la mine, aproximativ 50.000 de obuze de artilerie și muniție pentru apărare aeriană, inclusiv pentru sistemul IRIS-T capabil să doboare rachete de croazieră.

Unele drone achiziționate de Marea Britanie și Norvegia luna trecută, ca parte a unui pachet de securitate de 600 de milioane de dolari, au ajuns între timp în Ucraina, iar Estonia trimite 10.000 de obuze de artilerie, a reamintit publicația americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel