Aliații își testează apărarea antiaeriană integrată în Europa. Se exersează interceptarea inclusiv de muniție nucleară deținută de Rusia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Echipa de mentenanță verificând muniția unui avion F-15C american, în timpul exercițiului Astral Knight 19. Photo source: U.S. Air Force
Echipa de mentenanță verificând muniția unui avion F-15C american, în timpul exercițiului Astral Knight 19. Photo source: U.S. Air Force

În timp ce Rusia anunță desfășurarea în Europa a unui exercițiu cu forțele nucleare nestrategice, trupele NATO își păstrează ritmul de pregătire la un nivel ridicat. Se exersează interceptarea vectorilor de atac din aer ai Rusiei, inclusiv ai celor purtători de muniție nucleară.

Militari din șase țări membre NATO vor desfășura timp de două săptămâni exercițiul Astral Knight 2024 (AK-24) de apărare antiaeriană integrată (IAMD - Integrated Air and Missile Defense).

Exercițiul, care a început luni și este programat să se desfășoare până pe 18 mai, se concentrează pe pregătirea în domeniul IAMD și pe dezvoltarea treptată a capabilităților de securitate la nivel de teatru, potrivit Comandamentului European al Forțelor Armate americane (EUCOM).

La activitățile din cadrul AK-24 vor participa aproape 5.000 de militari din șase țări aliate și peste 50 de avioane. Patru națiuni aliate vor furniza avioane pentru exercițiu: Lituania, Polonia, Regatul Unit și SUA, în timp ce Danemarca și Grecia, vor observa elemente ale exercițiului care se va axa și pe interoperabilitatea în regiunea baltică.

 

Astral Knight demonstrează capabilitățile de apărare ale Aliaților din întreaga Europă

 

2. Sistem Pat... (patriot-sua_27503100.jpg)

Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO

„Astral Knight demonstrează capabilitățile de apărare colectivă ale aliaților și partenerilor NATO din întreaga Europă. Încurajând colaborarea timpurie și integrarea în eforturile IAMD între Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA) și națiunile NATO, ne îmbunătățim capacitatea de a descuraja și de a răspunde eficient amenințărilor comune”, a precizat generalul James Hecker – comandantul USAFE-AFAFRICA.

Exercițiul este organizat și condus de EUCOM și se încadrează în programul mai larg de exerciții al Departamentului american al Apărării, program numit Large Scale Global Exercise 2024. Activitățile din cadrul AK-24 vor include operații de zbor și de luptă care se vor desfășura, în special, în Polonia și țările baltice.

În timpul exercițiului, participanții se vor concentra pe îmbunătățirea mișcării, manevrabilității și a integrării dintre forțele SUA și aliații NATO, exersând în același timp elementele critice din strategia ACE (angajare agilă în luptă) a USAFE-AFAFRICA.

 

Despre sistemele IAMD și ABAD

 

Conflictele recente, precum cele din Ucraina și Israel, au evidențiat importanța detectării rapide și a răspunsului la amenințările aeriene, cum ar fi rachetele sau dronele.

IAMD este despre informație în toate caracteristicile ei posibile, mijloace avansate de interceptare în aer și mai ales este despre integrarea eforturilor. Toate trebuie să fie la superlativ, altfel pierderile pot fi insuportabile. Militarii americani văd funcționarea IAMD asemănătoare cu a sofisticatului sistem imunitar.

”Așa cum sistemul imunitar al organismului detectează, identifică și neutralizează invadatorii străini, cum ar fi virușii și bacteriile, IAMD folosește tehnologia pentru a detecta, urmări și distruge amenințările aeriene, cum ar fi rachetele și dronele”, a precizat EUCOM.

IAMD este organizat pe straturi de angajare a țintelor aeriene, dar și în funcție de abordările specifice fiecărui mediu de dislocare a mijloacelor de apărare antiaeriană. 

3. Un avion F... (f-15c-sua_72832600.jpeg)

Un avion F-15C american, în timpul exercițiului Astral Knight 19. Photo source: U.S. Air Force

USAFE-AFAFRICA a îmbunătățit sistemele IAMD prin încorporarea de măsuri ofensive și defensive în mai multe componente aliate. A fost adoptat un format de apărare cu mai multe straturi și mai multe domenii (aerian, terestru, naval – nota autorului) pentru a contracara eficient diferitele amenințări. Acest lucru se realizează atât pasiv - cu măsuri care includ camuflajul, ascunderea și înșelarea - cât și activ, prin integrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană cinetică și non-cinetică, cum ar fi sistemele Patriot, THAAD, Aegis și active europene.

Bazele mari de operare ale NATO vor fi protejate de un adevărat scut de apărare antiaeriană, care în termeni militari se numește ABAD. Acesta ar putea ar fi un fel de microcosmos de mijloace antiaeriene care funcționează extrem de corelat și de precis.

Stratul final al IAMD este apărarea antiaeriană a bazei aeriene (ABAD - Air Base Air Defense), care recunoaște importanța protejării bazelor aliate de atacuri. Apărarea bazelor de operare principale, cum ar fi Baza Aeriană Ramstein, impune oficialilor să ia în considerare și să fie pregătiți să se apere împotriva capabilităților în evoluție, inclusiv împotriva atacurilor masive cu rachete de croazieră și drone.

„Evenimentele recente arată cele mai probabile amenințări la adresa noastră de astăzi și din viitorul apropiat, amenințări care ar putea viza principalele noastre baze de operare, făcând IAMD și ABAD mult mai importante”, a declarat James Shaw, șeful-adjunct al departamentului IAMD din USAFE-AFAFRICA. „Este esențial să recunoaștem amenințările la 360 de grade care ajung de dincolo de granițe până la bazele noastre aeriene, care sunt cheia generării puterii de luptă pentru NATO și pentru națiunea noastră.”

Dacă o bază principală de operare este asemănată cu un castel, atunci ABAD înseamnă zidurile de apărare și fortificațiile care înconjoară castelul. Înainte de ABAD, acești ziduri nu existau întotdeauna. Acum, ABAD oferă comandanților locali capacitatea de a-și apăra bazele împotriva acestor amenințări aeriene directe, a explicat EUCOM destinația ABAD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel