Forțele Aeriene ale SUA confirmă: Al treilea test cu racheta hipersonică AGM-183A a eșuat la fel ca primele două

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta americană hipersonică AGM-183A ARRW - Air-launched Rapid Response Weapon, sursă foto: Davis @DLT649 - Twitter
Racheta americană hipersonică AGM-183A ARRW - Air-launched Rapid Response Weapon, sursă foto: Davis @DLT649 - Twitter

Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) nu au reușit pentru a treia oară să efectueze un test de succes al rachetei purtătoare (booster rocket) a armei hipersonice AGM-183A, numită și ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon).

Direcția Armament a Comandamentului pentru Managementul Ciclului de Viață din USAF a confirmat pentru publicația War Zone că un alt test de zbor cu ARRW a eșuat pe 15 decembrie 2021. Prototipul de rachetă nu a reușit să fie lansat de pe aripa bombardierului B-52H și potrivit USAF, nu se cunoaște deocamdată cauza  eșuării testului.

„Pe 15 decembrie 2021, Departamentul Forțelor Aeriene a încercat un zbor de probă cu racheta purtătoare a armei de răspuns rapid lansată din aer AGM-183A (ARRW) de pe un B-52 Stratofortress”, a declarat generalul de brigadă Heath Collins, ofițerul executiv pentru Programul Armamente.

„Secvența de lansare a fost întreruptă înainte de desprinderea rachetei, datorită unei probleme necunoscute. Racheta va reveni la fabrică, iar analiza telemetriei și a datelor de la bord va începe imediat. Programul va încerca să reia testul de zbor cât mai rapid posibil", a precizat Heath Collins

Eșecul vine la aproximativ cinci luni de la a doua încercare de a efectua acest test de zbor al rachetei purtătoare. Testul din iuliea fost prezentat de USAF ca fiind un succes parțial, chiar dacă racheta purtătoare nu s-a aprins cum era planificat, deoarece arma prototip s-a separat în siguranță de bombardierul B-52H și a oferit ocazia de a evalua alte aspecte ale procedurii de lansare.

Prima încercare a USAF a avut loc în aprilie. În acel caz, ca și în acest ultim test, o problemă nespecificată a dus la anularea lansării, iar arma a rămas fixată pe aripa bombardierului B-52H.

 

Scopul principal al acestui test a fost verificarea funcționalității rachetei purtătoare la parametri proiectați

 

USAF au sperat să efectueze trei teste cu racheta purtătoare, în acest an, înainte de începerea testării rachetei având la bord prototipul de vehicul hipersonic.

ARRW folosește racheta purtătoare pentru a ridica vehicul hipersonic propriu-zis (proiectilul) la o anumită altitudine și a-i imprima o viteză inițială mare, după care vehiculul este eliberat și alunecă spre țintă cu o viteză hipersonică (peste 5 Mach în atmosferă).

În plus, vehiculul va avea un grad ridicat de manevrabilitate, permițându-i să facă schimbări neregulate ale traiectoriei care, împreună cu viteza foarte mare, îl fac extrem de dificil de reperat, urmărit, și cu atât mai puțin de distrus.

Comentariul autorului: Pe lângă cele trei teste de zbor, USAF a mai executat, în luna mai, un test în care a verificat avionica, senzorii și sistemele de comunicații ale ARRW, acesta încheindu-se cu succes.

Potrivit unui raport recent, destinat Congresului american, Pentagonul are în derulare șapte programe de arme hipersonice.

Armele Conventional Prompt Strike (CPS) pentru Marină și Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW) pentru Forțe Terestre sunt din categoria cu rachetă purtătoare și vor folosi același vehicul de glisare hipersonică. În octombrie, trei teste cu CPS și LRHW au fost raportate ca succese de Marina americană.

Pe lângă ARRW, USAF mai au în lucrul programul Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM), în care proiectilul nu se desparte de racheta purtătoare, funcționarea fiind oarecum similară rachetelor de croazieră.

DARPA lucrează la trei programe — Tactical Boost Glide (TBG), Operational Fires (OpFires) și Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC). Dintre acestea, într-unul dintre programe, probabil OpFires, s-a înregistrat un eșec, în octombrie, când racheta purtătoare nu s-a aprins.

Programul OpFires constă în dezvoltarea de rachete hipersonice cu rază medie de acțiune – peste 500 km, cu bazare la sol, care au, cel mai probabil, propulsia în două trepte, în partea finală a traiectoriei, vehiculul cu alunecare hipersonică desprinzându-se de sistemul de propulsie.

Programul HAWC constă în dezvoltarea unei arme lansate de pe aeronave. Arma este formată dintr-o rachetă purtătoare (prima treaptă) și un sistem de propulsie de tip motor scramjet, care rămâne permanent atașat de proiectil – similar rachetelor de croazieră, asigurându-i menținerea vitezei hipersonice. În septembrie, a fost înregistrat un succes notabil în dezvoltarea acestei arme.

Programul TBG, destinat USAF, este asemănător ARRW, cu deosebirea că raza de acțiune a armei este una tactică, mai mică decât a ARRW.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel