NATO desfășoară în România aeronave AWACS, care sunt staționate în mod normal în Germania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
AWACS,  Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO
AWACS, Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. AWACS sunt menite să susțină prezența crescută a Alianței în regiune și să monitorizeze activitățile militare rusești, după cum a anunțat vineri autoritatea de comandă a NATO.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO. 

 

Avioanele NATO AWACS vor fi dislocate la Otopeni

 

Potrivit unui comunicat al MApN, mai multe aeronave AWACS vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de consolidare a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre. AWACS vor rămâne în România câteva săptămâni.

Avioanele AWACS (Airborne Warning and Control System) care vor fi prezente în România fac parte din Forța Aeropurtată a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania.

Aeronavă AWACS

În perioada următoare, aeronavele AWACS vor executa zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

”Nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriul aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „AWACS-ul nostru poate detecta aeronave la sute de kilometri distanță, făcându-le o capacitate cheie pentru descurajarea și postura de apărare a NATO. Mulțumesc României pentru găzduirea aeronavei, ceea ce aduce o contribuție importantă la avertizarea noastră timpurie”, a mai spus Oana Lungescu.

AWACS-urile se bazează pe aeronave Boeing 707 și, cu structura lor radar în formă de ciupercă, sunt capabile să localizeze și să identifice alte avioane aflate la mai mult de 400 de kilometri distanță. Pot fi, teoretic, folosite și ca centre de control de luptă zburătoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel