Activități intense ale avioanelor de cercetare ale NATO în Marea Neagră și în proximitatea Peninsulei Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe 10.12.2020, deasupra apelor neutre ale Mării Negre au fost semnalate mai multe avioane de cercetare ale unor state membre NATO, care au vizat, în special Peninsula Crimeea. Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, în zonă s-au aflat, simultan, două avioane americane RC-135V și P-8A, o aeronavă britanică Sentinel.R1 și un avion francez C-160G.

Avionul de cercetare radioelectronica RC-135V Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene americane a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta. Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4125 și indicativul radio PLATO-15, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.600 de metri, cu o viteză de circa 630 de kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri în sud-estul și sud-vestul Peninsulei Crimeea.

 Avionul patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aeronava, cu numărul de înregistrare P8-NOREG, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 4.570 de metri, cu o viteză de circa 510 kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri la sud-vest de Novorossiysk, după care a zburat în sud-estul și sud-vestul Peninsulei Crimeea, insistând în apropiere de Sevastopol.

Avionul de cercetare radioelectronică Global Express Sentinel.R1 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZJ694 și indicativul radio RRR9986, a ieșit în spațiul aerian al Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 12.500 de metri, cu o viteză de circa 870 kilometri pe oră. Avionul a efectuat mai multe treceri în vestul, sudul și sud-estul Peninsulei Crimeea.

2. -imagine fara descriere- (avion_crimeea_2_61572300.jpeg)

Deși nu a apărut pe radare, se pare că deasupra Mării Negre s-a aflat și un avion de cercetare de tip C-160G aparținând Forțelor Aeriene ale Franței. Aeronava, cu indicativul radio CTM2258, a fost adusă pe 05 decembrie pe aeroportul Otopeni din România. Aceasta a mai zburat deasupra Mării Negre și pe 07.12.2020, când a fost interceptată de un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30, împreună cu alte două avioane americane (RC-135 și KC-135).

Probabil, intensificarea misiunilor de cercetare ale avioanelor NATO în proximitatea frontierelor rusești de la Marea Neagră este legată de activitățile de pregătire pentru luptă desfășurate în această perioadă în cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). La începutul lunii decembrie, majoritatea navelor de luptă ale FRMN au fost scoase pe mare, ca urmare a unei declarații foarte dure a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a fost exprimată pe 02 decembrie 2020, în cadrul unei întâlniri cu miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei. Stoltenberg a spus că „Moscova încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și Georgiei, prin creșterea prezenței sale militare în Crimeea și Marea Neagră”. În același timp, el a menționat că „NATO își întărește pozițiile în Marea Neagră”, confirmând prezența în regiune a navelor și avioanelor din Statele Unite și din alte țări din afara Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel