Activarea sistemelor ruseşti S-400 din Turcia. Ankara ţine să ne reamintească că nu renunţă la această decizie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Turciei susţine că îşi menţine în continuare planurile de a activa sistemele antirachetă ruseşti S-400, pe care le-a achiziționat anul trecut de la Federaţia Rusă, în ciuda faptului că acest demers a cunoscut o perioadă îndelungată de întârziere, cel puţin asta a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, Ibrahim Kalin.

Sistemele antirachetă ruseşti S-400, care trebuiau să fie activate în luna aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, deoarece NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, dar şi pentru faptul că tehnic nu pot funcționa împreună.

Kalin a reiterat că Turcia va menţine un dialog deschis cu partenerii săi occidentali pentru a atenua orice probleme de securitate pe care aceştia ’’le-ar putea avea ca S-400 să fie compatibil sau să nu fie compatibil cu sistemul de apărare al NATO”, potrivit Ahval News.

Cu toate acestea, Ibrahim Kalin a insistat să precizeze că planurile Turciei în privinţa activării sistemelor S-400 nu s-au schimbat şi ca întârzierile apărute se datorează măsurilor luate de Ankara pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Citeşte şi: Criza rachetelor S-400. SUA avertizează Turcia cu privire la activarea sistemelor ruseşti

Washingtonul i-a transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Anul trecut, în noiembrie, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, declara că Turcia nu va integra instalaţiile antiaeriene ruse S-400 în sistemele de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice.

Trebuie precizat faptul că guvernul turc nu a explicat de ce pandemia de COVID-19 a provocat o întârziere în activarea S-400.

Dar, după cum am precizat anterior şi după cu şi alţi experţi susţin, Turcia s-ar putea abține de la activarea acestor sisteme, deoarece încearcă să-şi îmbunătăţească relaţiile cu SUA, care au fost afectate în ultimi ani de dezacorduri politice, inclusiv de achiziționarea acestor sisteme rusești.

Cu toate acestea, sunt şi aspecte car mă determina să cred că Turcia nu se străduieşte atât de mult să refacă relaţiile cu Statele Unite, deoarece directorului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei, Dmitri Şugaev, a precizat, la începutul lunii mai, că Moscova şi Ankara negociază cumpărarea de către armata turcă a unor noi sisteme antirachetă ruseşti S-400.

Activarea sistemelor S-400 de către Turcia, ar putea determina Congresul Statelor Unite să impună un pachet de secţiuni, atât cele stipulate de CAATSA - Actul de Contracarare a Adversarilor Americii prin Sancțiuni – care prevede sancţionarea statelor care cumpără anumite tipuri de armament greu de la Federaţia Rusia, dar şi alte tipuri de sancţiuni care nu sunt prevăzute de această lege.

Trebuie să înţelegem că decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni, atât pentru achiziţia, cât şi pentru activarea sistemelor S-400, nu a fost luată acum, ci vine ca urmare a unei lungi perioade de negocieri şi solicitări purtate de Washington cu oficialii de la Ankara, cu privire la acest subiect sensibil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel