Turcia sfidează Statele Unite. Ankara negociază cu Moscova un nou contract pentru sisteme antirachetă ruseşti S-400

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Rusia şi Turcia negociază cumpărarea de către armata turcă a unor noi sisteme antirachetă ruseşti S-400, aceleaşi din care a fost deja livrată Ankarei o serie ce a provocat critici dure din partea SUA, relatează joi agenţia EFE.

Potrivit directorului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei, Dmitri Şugaev, cele două ţări poartă tratative privind un nou lot de rachete S-400, data de livrare şi alte condiţii contractuale, potrivit Agerpres.

''Discuţiile avansează şi sperăm să ajungem la un numitor comun în viitorul apropiat'', a semnalat Şugaev, potrivit Ria Novosti.

La rândul său, directorul concernului de stat rus Rostec, Serghei Cemezov, a declarat, tot joi, că Rusia este dispusă să deschidă negocieri cu Turcia pentru vânzarea către aceasta a unor avioane de vânătoare Suhoi SU-35.

Rusia şi Turcia au încheiat anul trecut în septembrie primul contract, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, pentru achiziţia unor sisteme antiaeriene S-400 care au devenit operaţionale pentru armata turcă în luna aprilie.

Decizia Turciei de a cumpăra aceste sisteme ruseşti a nemulţumit Washingtonul, care a ameninţat atunci Turcia cu sancţiuni. Potrivit SUA, sistemele S-400 sunt incompatibile cu cele ale NATO şi în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american multirol F-35. Prin urmare, SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus această ţară din programul său de producţie.

Singura concluzie pe care o putem trage este următoarea: Turcia sfidează şi ignoră solicitările Statelor Unite, făcute prin intermediul canalelor diplomatice, privind activarea sistemelor S-400, deja achiziţionate de Ankara, cât şi orice viitoare achiziţie de tehnică militară din Rusia.

În urmă cu două zile scriam că ambasadorul Statelor Unite în Turcia, David M. Satterfield, a ţinut să reamintească, în cadrul unei conferinţe online, organizată săptămâna trecută de think-tankul Atlantic Council, că Washingtonul îşi menţine poziţia şi punctul de vedere cu privire la activarea de către Ankara a sistemelor S-400 ruseşti.


Răspunzând la o întrebare din partea moderatorului conferinţe, Satterfield a precizat că Statele Unite şi-au făcut destul de explicita poziţia atât faţă de achiziţionarea sistemelor S-400, cât şi despre activarea acestora, demersurile Turciei ducând la o răcire a relaţiilor dintre Washington şi Ankara.

David Satterfield a ţinut să reamintească că Statele Unite au transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru 'secretele' tehnologice ale avionului F-35.

Ambasadorul a făcut referire la F-35, cel mai avansat avion de luptă al SUA, deoarece Turcia a fost implicată activ în programul de construcţie al acestei aeronave, până în iulie anul trecut, când a fost suspendată, pe măsură ce a început să primească de la Federaţia Rusă primele componente ale sistemelor S-400.

De asemenea, Satterfield a avertizat asupra unor consecințe economice pe care Ankara ar urma să le suporte. Activarea sistemelor S-400 de către Turcia, ar putea determina Congresul Statelor Unite să impună un pachet de secţiuni, atât cele stipulate de CAATSA - Actul de Contracarare a Adversarilor Americii prin Sancțiuni – care prevede sancţionarea statelor care cumpără anumite tipuri de armament greu de la Federaţia Rusia, dar şi alte tipuri de sancţiuni care nu sunt prevăzute de această lege.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel