Criza rachetelor S-400. SUA avertizează Turcia cu privire la activarea sistemelor ruseşti

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorul Statelor Unite în Turcia, David M. Satterfield, a ţinut să reamintească, în cadrul unei conferinţe online, organizată săptămâna trecută de think-tankul Atlantic Council, că Washingtonul îşi menţine poziţia şi punctul de vedere cu privire la activarea de către Ankara a sistemelor S-400 ruseşti.

Planurile Turciei de a activă sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, această amânare nu trebuie înțeleasă ca o schimbare a priorităților militare ale Ankarei, întrucât președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și guvernul său, au precizat, în repetate rânduri, inclusive săptămâna trecută, că sistemele S-400 sunt o prioritate pentru Turcia vor și fi activate, potrivit Hurriyet Daily News.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că Ankara nu va renunța la activarea sistemelor rusești S-400.

„A existat o întârziere cauzată de noul coronavirus, dar planurile noastre (n.r. - privind activarea sistemelor rusești S-400) continuă", a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al președintelui Erdogan, potrivit publicației Daily Sabah.

Răspunzând la o întrebare din partea moderatorului conferinţe, Satterfield a precizat că Statele Unite şi-au făcut destul de explicita poziţia atât faţă de achiziţionarea sistemelor S-400, cât şi despre activarea acestora, demersurile Turciei ducând la o răcire a relaţiilor dintre Washington şi Ankara.

David Satterfield a ţinut să reamintească că Statele Unite au transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru 'secretele' tehnologice ale avionului F-35.

Ambasadorul a făcut referire la F-35, cel mai avansat avion de luptă al SUA, deoarece Turcia a fost implicată activ în programul de construcţie al acestei aeronave, până în iulie anul trecut, când a fost suspendată, pe măsură ce a început să primească de la Federaţia Rusă primele componente ale sistemelor S-400.

De asemenea, Satterfield a avertizat asupra unor consecințe economice pe care Ankara ar urma să le suporte. Activarea sistemelor S-400 de către Turcia, ar putea determina Congresul Statelor Unite să impună un pachet de secţiuni, atât cele stipulate de CAATSA - Actul de Contracarare a Adversarilor Americii prin Sancțiuni – care prevede sancţionarea statelor care cumpără anumite tipuri de armament greu de la Federaţia Rusia, dar şi alte tipuri de sancţiuni care nu sunt prevăzute de această lege.

Trebuie să înţelegem că decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni, atât pentru achiziţia, cât şi pentru activarea sistemelor S-400, nu a fost luată acum, ci vine ca urmare a unei lungi perioade de negocieri şi solicitări purtate de Washington cu oficialii de la Ankara, cu privire la acest subiect sensibil.

Turcia a ignorat cu bună ştiinţă solicitările Statelor Unite. Amintim că, Clarke Cooper, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri politico-militare, a declarat la începutul acestui an că: ,,Statele Unite sunt tot mai aproape de a impune sancțiuni Turciei pentru achiziționarea sistemelor de rachete rusești S-400, iar Ankara a rămas fără timp pentru a aborda şi soluţiona această problemă.''

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel