Turcia: Sistemele de rachete S-400 nu vor fi integrate în sistemul de aparare NATO

Cristian Soare / 27 noi 2019 / 10:16
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Turcia nu a făcut nicio promisiune nimănui cu privire la instalarea sau utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească, a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat marţi de media turce, transmite Reuters.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Turcia nu va integra instalaţiile antiaeriene ruse S-400 în sistemele de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi seară, pe fondul disputelor cu Statele Unite, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

,,Detaliile tehnice urmează să fie stabilite. Rachetele S-400 nu vor fi integrate în sistemul de securitate al NATO. Este vorba de un sistem pentru autoapărare. Astfel, vor fi atenuate preocupările", a declarat Ibrahim Kalin, citat de agenţia de presă Anadolu, potrivit Euronews.

S-400 nu va reprezenta o amenințare pentru programul F-35 al Statelor Unite

Prezent la forumul de politică externă organizat la Berlin de Fundaţia Koerber, purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin a subliniat că utilizarea de către Turcia a sistemelor S-400, nu ar reprezenta o amenințare pentru programul de avioane de luptă F-35 și că acest lucru ar putea fi demonstrat printr-un studiu tehnic detaliat.

,,Vom vorbi despre această săptămână viitoare la summitul NATO, credem că aceste probleme pot fi abordate", a spus el, referindu-se la summitul din 3-4 decembrie de la Londra.

Kalin a declarat că sistemul S-400 va fi operat ca o platformă de sine stătătoare și că nu va fi integrat în sistemele NATO.

„Credem că sistemul S-400 nu va reprezenta o amenințare pentru programul F-35. Nu dorim că programul F-35 să fie pus în pericol de nimic ", a spus el, adăugând că Ankara vrea să depășească neînţelegerile cu Washingtonul și să revină în programul F-35, mai precizează agenţia de presă Anadolu.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy