Acţiunile agresive ale Turciei determină Grecia să majoreze de 5 ori cheltuielile pentru achiziţii militare

Cristian Soare |
Data publicării:
Armata elenă, sursă foto: Greek Ministry of Defence Facebook
Armata elenă, sursă foto: Greek Ministry of Defence Facebook

Proiectul de buget propus de guvernul grec pentru următorul an prevede în cadrul bugetului pentru apărare o creştere de cinci ori a cheltuielilor destinate achiziţiei de echipamente militare.

Potrivit cotidianului elen Ekathimerini.com, bugetul cuprinde suma de 2,5 miliarde de euro pentru achiziţii destinate forţelor armate, cu 2 miliarde de euro mai mult faţă de anul 2020.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat marţi seara, în urma unei dezbateri parlamentare, relatează DPA, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Grecia dă undă verde pentru aeronava Rafale. Următoarea prioritate: 4 fregate din Franța sau SUA

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis are majoritate în parlament, ceea ce, potrivit mass-media din Grecia, înseamnă că bugetul are şanse mari să treacă.

Mitsotakis a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru apărare în condiţiile actualului diferend cu Turcia cu privire la drepturile asupra potenţialelor rezerve de gaz natural din estul Mării Mediterane.

La sfârşitul lunii septembrie, precizam într-o scurtă analiza că ambiţiile geopolitice ale Turciei în Marea Egee și în estul Mediteranei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării şi să stabilească parteneriate bilaterale și multilaterale care nu se limitează la domeniul diplomației, ci presupun și achiziții de tehnică militară. 

Grecia dorește ca forțele sale armate să fie competitive și capabile să facă față amenințării constante cu care se confruntă în estul ţării – aluzie la situaţia diplomatică şi militară tot mai tensionată cu Turcia – atunci ar trebui să ia în calcul un proces de consolidare al capacitaţilor militare ale Forţelor Armate Elene, prin achiziţia de noi arme și modernizarea celor vechi.

Atena intenţionează să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale, iar contractul pentru această achiziţie ar urma să fie semnat săptămâna viitoare în capitala Greciei, cu ministrul francez al apărării Florence Parly.

La sfârşitul lunii noiembrie, ambasadorul Statelor Unite în Grecia, Geoffrey Pyatt, a confirmat că Atena este interesată să cumpere avioane F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Ambasadorul Geoffrey Pyatt a precizat într-o declarație de presă că Statele Unite au salutat interesul Greciei de a achiziționa avioane F-35 pentru Forțele Aeriene Elene, deoarece ar spori capacitățile de apărare ale acesteia, ar asigura interoperabilitatea cu forțele armate americane și ar îmbunătăți stabilitatea regională.

Declaraţiile ambasadorului Statelor Unite în Grecia, Geoffrey Pyatt, au fost făcute în contextul în care, Grecia a transmis Washingyonului, în luna noiembrie, o scrisoare de intenţie privind achiziția imediată a unui număr cuprins între 18-24 de avioane F-35 Lightning II.  Atena doreşte atât de repede avioanele F-35, încât este dispusă să accepte ca acestea să fie chiar şi second-hand, potrivit unor oficiali americani și unor rapoarte mass-media elene.


Grecia vrea, de asemenea, să cumpere patru noi fregate, precum şi muniţii şi alte echipamente militare.

Grecia cheltuie pentru domeniul apărării mult mai mult decât alţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), chiar şi după criza financiară din 2007. În 2019, această ţară mediteraneană a cheltuit 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în NATO, după SUA şi Bulgaria, în ceea ce priveşte aceste cheltuieli raportate la PIB. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel