Grecia dă undă verde pentru aeronava Rafale. Următoarea prioritate: 4 fregate din Franța sau SUA

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 14 decembrie, ediția online a publicației elene Pentapostagma a informat că acordul dintre Grecia și Franța privind avioanele de luptă „Rafale” se desfășoară în mod normal, iar proiectul de acord urmează să fie votat în parlamentul elen în perioada 17-18 decembrie 2020.

În ultima perioadă, ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos, a avut o linie deschisă de comunicare cu omologul său francez, Florence Parly. Cei doi miniștri mențin relații apropiate, iar pe 23 decembrie ministrul francez va efectua o vizită de lucru la Atena, în cadrul căreia va parafa  acordul franco-elen privind cele 18 aeronave de luptă Rafale.

La scurt timp după data semnării festive a acordului, primii piloți și ingineri ai Forțelor Aeriene Elene vor pleca în Franța pentru pregătirea în exploatarea și întreținerea aeronavelor Rafale.

Conducerea elenă a stabilit că, după acordul pentru cumpărarea avioanelor de luptă, următoarea  prioritate o reprezintă stimularea flotei grecești. Ministrul francez al apărării este deja în contact direct cu compania de construcții Naval Group - care este în esență o companie de stat - pentru a înainta Greciei o propunere pentru 4 fregate Belharra. Punctele grele în negocierea ofertei sunt considerate costul ridicat al navelor și configurația specială necesară pentru a se adapta cerințelor grecești. 

Pe de altă parte, Atena este în curs de negociere și cu SUA pentru achiziționarea fregatelor multirol „MMSC” la pachet cu modernizarea a celor patru fregate „MEKO” și implicarea șantierelor navale grecești în acord.

Spre deosebire de fregata franceză, care a se poate deplasa cu viteze de 27 de noduri, MMSC poate naviga cu 30 de noduri, iar la viteza de 10 noduri, optimă desfășurării acțiunilor antisubmarin, are o rază de acțiune de 5.000 de mile marine.

În urmă cu o lună, vicepreședintele proiectului MMSC, Joe DePietro, a declarat că ”în curând o grupă de experți americani va veni în Grecia pentru a vedea de aproape șantierele navale grecești, unde vor desfășura cel mai mare program naval din ultimii 20 de ani.”

Referitor la interesul manifestat de Grecia și pentru fregatele americane, Nikos Panagiotopoulos a precizat că Atena nu a întors spatele Franței. “Problema este deschisă, iar marina noastră caută cea mai bună soluție, astfel încât să avem nave mai bune, ca elemente de descurajare. Aceast lucru este important și suntem deschiși atât către francezi, cât și către alții. Prin urmare, acesta va fi marele pariu, adăugarea celor patru fregate multirol în marina noastră ”, a subliniat ministrul elen al apărării naționale.

Comentariul autorului: Belharra este numele atribuit versiunii de export a fregatelor de dimensiuni medii FTI (Fregate de Taille Intermediaire) care vor fi construite pentru Forțele Navale franceze. Marine Nationale a comandat un total de cinci unități, prima livrare a navei fiind stabilită pentru 2025.

În cazul în care negocierile cu Atena vor avea succes, Grecia va deveni primul client pentru fregata Belharra. La un moment dat s-a pus problema achiziționării a două nave pentru o valoare estimată la 750 milioane de euro pe unitate.

De la începutul acestui an, mass-media elene au informat că Grecia și-a exprimat interesul inclusiv pentru a cumpăra fregate second-hand din clasa Adelaide de la Royal Australian Navy.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel