Este oficial: Grecia solicită achiziționarea de avioane F-35

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia a solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a cincea F-35 din Statele Unite, noi sau second-hand. Faptul că Atena urma să facă o astfel de achiziţie a devenit cunoscut anul trecut, dar demersurile oficiale au început după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat, pe 12 septembrie, că Atena va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand.

În cursul acestei zile, ziarul ArmyNew.net şi cotidianul elen Greek City Times au relatat că Ministerul Apărării de la Atena a trimis, pe data de 6 noiembrie, către Washington o cererea de ofertă (Letter of Offer and Acceptance - LOA) prin care solicitară participarea la programul F-35 Joint Strike Fighter, intenţionând astfel să achiziţioneze un total de 18-24 de avioane de acest tip.

,,Decizia (Greciei) de a se alătura programului F-35 Joint Strike Fighter se va baza pe o varietate de factori, cum ar fi calendarul de livrare a avioanelor, planul de rambursare, configurația aeronavei și o posibilă combinație pentru a obține un total de 18-24 de avioane (noi sau folosite de Forțele Aeriene ale SUA, dacă sunt disponibile)”, se precizează în cererea de ofertă trimisă de Ministerul elen al Apărării. 

Acest demers oficial al Atenei nu ar trebui să ne surprindă atât de mult, deoarece, la sfârşitul lunii octombrie, grecii au anunţat că aeronavele F-35, fabricate pentru Turcia, ar putea fi vândute de Statele Unite ale Americii chiar Greciei, în contextul în care tensiunile dintre Occident și Turcia se adâncesc tot mai mult. Iar achiziționarea aeronavelor de generația a V-a nu va periclita programul Rafale. 

 

Grecia vrea avioane F-35 cât mai repede posibil

 

Directorul general pentru armament și investiții din cadrul Ministerul elen al Apărării,Theodoros Lagios, semnatarul cererii de ofertă înaintată de Grecia către Statele Unite, a precizat că pentru Atena este crucial ca primele avioane F-35 să fie livrate în anul 2021, dar şi că se va face tot posibilul pentru a pune în aplicare acest program ambițios.

Potrivit surselor citate, Theodoros Lagios invită oficialii americani să viziteze Grecia cât mai curând posibil, astfel încât discuțiile cu privire la achiziția de avioane F-35 să fie inițiate într-un timp cât mai scurt.

La sfârşitul lunii septembrie, precizam într-o scurtă analiza că ambiţiile geopolitice ale Turciei în Marea Egee și în estul Mediteranei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării şi să stabilească parteneriate bilaterale și multilaterale care nu se limitează la domeniul diplomației, ci presupun și achiziții de tehnică militară. 

Grecia dorește ca forțele sale armate să fie competitive și capabile să facă față amenințării constante cu care se confruntă în estul ţării – aluzie la situaţia diplomatică şi militară tot mai tensionată cu Turcia – atunci ar trebui să ia în calcul un proces de consolidare al capacitaţilor militare ale Forţelor Armate Elene, prin achiziţia de noi arme și modernizarea celor vechi.

Zvonul că Atena îşi propune să cumpere avioane F-35 A vine la scurt timp după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Grecia va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Mitsotakis declara la momentul respectiv că dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

O posibilă achiziţie a unor avioane F-35 ar face ca între Grecia şi alte state să nu mai existe un decalaj atât de mare din punct de vedere militar, oferind Forțelor Aeriene Elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană.

Încă de la începutul acestui an, cu mult înainte ca relaţiile politice şi diplomaţie să fie tot mai tensionate cu Turcia, Grecia, prin vocea ministrului apărării, Nikos Panagiotopoulos, anunţa că are planuri serioase în ceea ce priveşte modernizarea flotei de avioane de vânătoare. La momentul respective fiind vehiculat şi interesul pentru achiziţionarea unor avioane F-35, totul ca parte a unei strategii care ar putea oferi armatei elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană, față de Turcia, stat vecin cu care are câteva divergente, atât pe plan politic, cât şi pe plan militar.

Mass-media elenă susţine că achiziţia de avioane F-35 ar fi unul dintre obiectivele care se regăsesc în planul de înzestrare militară al Forțelor Armate pentru perioada 2020-2034.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel