Achiziționarea avioanelor F-35, subiect de scandal în Belgia. Acuze de favorizare în timpul licitației

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Belgia se află în centrul unui scandal după ce Bruxellesul este acuzat că ar fi favorizat Lockheed Martin la licitația pentru achiziționarea unor noi avioane de luptă.

Bruxellesul ar fi căutat o modalitate de a justifica în mod categoric această achiziție, optând în favoarea unei proceduri oficiale și inatacabile, informează DC Business. Ca atare, Belgia a lansat o licitație internațională, glisând criteriile într-o manieră subtilă pentru a favoriza Lockheed Martin. Acest lucru a determinat Boeing, apoi Dassault Aviation să renunțe la cursă. Boeing a emis chiar un comunicat, evocând reguli de joc care nu au "fost pe deplin echitabile" și o competiție "nu foarte deschisă".

DC Business citează o anchetă amplă a săptămânalului flamand Knack. Aceștia precizează că Belgia și-a dorit mereu să cumpere avioane americane de luptă F-35, fabricate de gigantul Lockheed Martin. Mai mult, ei au promis chiar Alianței Nord-Atlatnice să cumpere aceste aparate.

Dar cum să favorizezi avioanele F-35 fără a le menționa în documentele licitației? Potrivit Knack, o discuție pe această temă, destul de voalată, a avut loc, în 2014, între Steven Lauwereys și Frederik Vansina, două figuri importanate ale Forțelor Aeriene. În același an, cei doi au fost avansați în funcții în cadrul ministerului Apărării. Lauwereys a ajuns, de altfel, ofițer în proiectul Programului de capacitate de luptă aeriană. Echipa lui a fost cea care a organizația licitația cu pricina.

„Belgia a acceptat, în 2013, să urmeze deciziile NATO, hotărând să cumpere avioane stealth pentru operațiuni de război precum misiunile Suppression of enemy defenses (SEAD), unde Belgia nu are aproape nici un fel de experiență”, a explicat jurnalistul Stavros Kelepouris, autorul anchetei.

Costul investițiilor pentru 34 de aparate F-35 s-a ridicat, într-un final, la 3,8 miliarde de euro. Plățile vor fi efectuate în 12 ani. Pentru a compensa evoluția cursului de schimb, a fost prevăzută o provizionare suplimentară de 5%. Ceea ce înseamnă 4,011 miliarde euro. Cu mai mult de o jumătate de miliard față de suma prevăzută în viziunea strategică pentru apărare. Surpriza a venit însă, în ianuarie, când Departamentul de stat al SUA, care a decis să aprobe vânzarea celor 34 de F-35 Belgiei, a evocat valoarea tranzacției la 6,53 miliarde de dolari (5,71 miliarde euro), mai scrie sursa citată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel