La această concluzie a ajuns expertul în tehnică militară Andrii Tarasenko pe canalul său de Telegram.
Potrivit lui Tarasenko, modernizarea a fost probabil efectuată în mare grabă și fără o justificare corespunzătoare.
Analiza e preluată și de portalul ucrainean Militarnyi, care a publicat imaginile analizate de Tarasenko pe canalul său de Telegram.
Notă DefenseRomania: Screenshotul cu tancurile T-72 modificate de Kazahstan e parte a anlizei Militarnyi, pozele fiind publicate de Andrii Tarasenko, fără să se menționeze dacă sursa aparține unei agenții; Screenshotul e parte a anlizei
De ce e versiunea aceasta a T-72 atât de ... „dubioasă”
Dar ce presupun aceste modificări?
În special sistemele sunt instalate la 25–30 de centimetri deasupra laturii tancului, ceea ce ar putea împiedica coborârea normală a tunului la anumite unghiuri, arată sursa citată.
De asemenea, partea din spate a turelei tancului a fost acoperită cu o grilă anticumulatorie. În partea frontală, sub blocurile de protecție, au fost atârnate lanțuri.
Elementele de protecție activă „Kontakt-5” de pe acoperișul turelei arată mai degrabă ca o sită. Tarasenko susține că spațiile dintre ele sunt aproape jumătate din lățimea acestora, ceea ce indică o execuție neglijentă a proiectului.
Ca o concluzie a expertului, modernizarea nu corespunde tendințelor și provocărilor actuale ale câmpului de luptă, care este supraaglomerat de drone și arme antitanc.
Amintim că în Kazahstan s-au efectuat modernizări ale tancurilor T-72BA ținând cont de experiența războiului ruso-ucrainean.
La fel ca în Rusia, pe vehiculele de luptă au fost montate celebrele „grătare” antidronă de pe acoperișul turelei, precum și protecție suplimentară improvizată a părților superioare și laterale ale blindatelor.
Publicația citată ucraineană amintește că și militarii polonezi au început să monteze „grătare” antidronă pe sistemele de artilerie, lucru confirmat de imaginile cu obuzierele K9 Thunder și sisteme WR-40 Langusta, echipate cu astfel de grilaje de protecție împotriva dronelor kamikaze.
Ca o paranteză, România va dispune și ea de 54 de sisteme de ultimă generație K9 Thunder.
Revenind la exemplu polonez, trebuie menționat însă că deocamdată nu este vorba de o implementare pe scară largă a acestor structuri de protecție de tip „cușcă”. Armata poloneză se află în faza de testare și evaluare a eficienței lor.
Cert e că aceste „cuști” au fost făcute celebre de ruși în Ucraina ca urmare a succesului major pe care dronele ucrainene l-au înregistrat împotriva tehnicii grele a agresorului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News