1914. Rusia, în pragul războiului: „Prima lovitură a Turciei în Marea Neagră va fi salutul de înmormântare”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
EXCLUSIV

În octombrie 1914, la puțin timp după începerea Primului Război Mondial, Imperiul Țarist se găsea în situația dificilă de a rămâne izolat, comunicația Rusiei cu Occidentul și SUA fiind complet întreruptă după închiderea Dardanelelor.

Imperiul Țarist, în prag de război cu Imperiul Otoman, acuza Turcia că face jocul Germaniei, fiind o provocare la stabilitatea Triplei Înțelegeri (Antanta – Franța, Imperiul Britanic și Imperiul Țarist) iar războiul ruso-turc era doar o chestiune de timp.

Rusia amenința că „prima lovitură de tun, pe Marea Neagră, sau la granița noastră dela Caucaz, va fi salutul de înmormântare pentru totdeauna a Imperiului Otoman”.

Ziarul „Golas Moscova”, oficiosul Kremlinului, publica în octobrie 1914, un text extrem de dur la adresa Turciei, text preluat și de ziarul „Românul

Închiderea bruscă a Dardanelelor, fără vre-un motiv plauzibil și întemeiat din partea Înaltei Porți, constituind fără îndoială, o nouă provocațiune destul de îndrăsneață, la adresa puterilor din tripla înțelegere, va degenera cu siguranță cât de curând într-un conflict armat, cu consecințe incalculabil de dezastruoase pentru Turcia.

Declarațiunea autorizată și energică în același timp, făcută de ambasadorul rus din Constantinopol marelui vizir, în numele tuturor aliaților noștri și în care se arată că tripla înțelegere, nu mai este dispusă să tolereze provocațiunile continue ale Turciei – puse la cale de Germania, – un indiciu destul de serios, că răsboiul căutat atâta timp de Turcia, e pe punctul de a izbucni.

Și, în adevăr. Mai este oare posibil o prietenie cu Turcia, când această țară prin măsurile agresive luate în ultimul timp intenționa să lovească în cele mai vitale interese ale triplei înțelegeri. Credem că nu! Ceva mai mult avem convingerea nestrămutată, că închiderea Dardanelelor, va fi ultima picătură ce va umple paharul răbdării noastre. Pentru tripla înțelegere e notoriu astăzi că Turcia e o simplă jucărie în mâinile Germaniei pentru a face sânge rău Rusiei.

Turcia trebuie să știe însă, că acest joc periculos o va costa existența și că închiderea Dardanelelor, începutul sfârșitului trist ce o așteaptă de atâta timp deoarece ar fi o pură nebunie, ca conducătorii Imperiului Otoman să aibă un moment credința că într-un eventual răsboi ruso-turc, Rusia va fi învinsă.

Numai orbeala fanatică a lui Enver-Pașa poate concepe aceasta.

Actul final al tragediei Imperiului Otoman va începe în curând. Prima lovitură de tun, pe Marea Neagră, sau la granița noastră dela Caucaz, va fi salutul de înmormântare pentru totdeauna a Imperiului Otoman, dinspărând acoperit de rușine și noroiu.

La ajutorul Germaniei, Turcia nu se poate aștepta niciodată, pentru că nu este departe momentul, când împărăția caizerului se va afla în fața întregei coalișiuni Europene.

Și rezultatul unei asemenea lupte, nu se mai poate discuta. Turcia va înceta dar, să mai existe ca stat independent”, transmitea oficiosul Rusiei în octombrie 1914.

Poziția Constantinopolului - războiul, invevitabil

În schimb, de la Constantinopol (nr. – Istanbulul de azi), ziarele otomane anunțau că de cîteva zile ambasada rusă din Constatinopol transporta în grabă arhiva la Odesa. Această măsură a fost luată și de Franța, Marea Britanie și Grecia.

Ziarele turcești, în unanimitate, erau de acord că un conflict armat ruso-turc era imminent, având în vedere că toți oficialii statelor amintite mai sus au părăsit Turcia.

Mai mult, Patriarhul ecumenic din Constantinopol a fost invitat de partea turcă să părăsească cât mai rapid țara, întrucât tensiunile dintre Turcia și Grecia pot degenera oricând într-un război, fapt care ar duce expulzarea sa de către Înalta Poartă.

Flota Rusiei de la Marea Neagră

Ziarul „Românul” continuă și anunță că flota rusească din Marea Neagră a plecat deja spre Bosfor.

Aflăm astfel că „o escadră rusească compusă din 10 vase mari și 8 vase mici au evoluat zilele acestea în alrgul portului Constanța la 4-5 mile depărtare. Această escadră rusească s-a îndreptat spre sud. Escadra rusească s-a îndreptat spre Bosfor.

Românul” enumeră și navele de luptă ale Imperiului Țarist:

„Întreaga float rusă din Marea Neagră se compune din următoarele puternice unități:

7 cuirasate mari: Ion Kotost, Jenstafi, Pantelimon (fost Potemkin), Rostilof, Tria Svia Titelia (cele trei fecioare), Pobie Donosetz-Sinope, Cei 12 Apostoli.

Crucișătoarele: Kogul Pamiot, Marmația. Canonierele: Donetz, Teretz, Cubanetz, Uroletz. Contratorpilatoarele: Buranov, Seștakof, Sachem și Szaranen.” Ziarul românesc, în finalul textului, menționează că „alte 13 contratorpilatoare” și„9 submarine”  sunt în prezent „gata de luptă”, ele urmând să se alăture flotei Imperiului Țarist.

Sursă:

Ziarul „Românul”, Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, biblioteca digitală

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel