Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Proteste organizate de Partidul ȘOR / facebook, Ilan Shor
Foto: Proteste organizate de Partidul ȘOR / facebook, Ilan Shor

Autoritățile moldovenești au blocat accesul la motorul de căutare rusesc Yandex și la site-ul Rutube, pe care Rusia intenționează să fie o alternativă la YouTube. Înainte de alegerile prezidențiale din 20 octombrie, autoritățile moldovenești avertizează că campania de dezinformare pro-Kremlin se intensifică.

Autoritățile de la Chişinău a avertizat în repetate rânduri că propaganda rusă și războiul hibrid, generate de Moscova se intensifică.

Serviciul de Securitate și Informații din Moldova (SIS) a dispus blocarea accesului la alte cinci site-uri web rusești . Printre acestea se numără motorul de căutare Yandex și serviciul de găzduire video Rutube, relatează portalul Newsmaker.md.

De asemenea, serviciile au obligat furnizorii de internet să blocheze două site-uri care difuzează canalul MD24 Internet TV, asociat cu oligarhul pro-Kremlin Ilan Șor, care este căutat în Moldova.

Acestea sunt încă o altă sursă de internet pro-ruse blocată de autoritățile moldovenești. Anterior, lista includea, printre altele: portaluri cheie ale mass-media de stat ruse și Promsviazbank, care a anunțat plata „subvențiilor” locuitorilor din Găgăuzia autonomă.

 

Schema Șor: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi

Proteste organizate în 2023 de Ilan Șor la Chișinău, Republica Moldova / Partidul Şor

Potrivit autorităților de la Chișinău, înainte de alegeri, activitățile hibride rusești menite să torpileze politica guvernului pro-occidental au devenit și mai intense decât înainte. Acestea includ campanii de informare și transferuri ilegale de bani în țară pentru activiști pro-ruși, politicieni și pentru „cumpărarea de voturi” ale alegătorilor.

Poliția moldovenească a raportat că în septembrie, peste 15 milioane de dolari au fost trimise ilegal din Rusia în Moldova pentru a cumpăra voturi. Banii au venit în țară prin intermediari, din conturi bancare din Rusia, iar activitățile au fost coordonate prin intermediul boților de pe Telegram.

Potrivit poliției, persoane asociate cu Șor au oferit cetățenilor bani pentru a pune ștampila pe candidații opoziției și a vota împotriva referendumului privind viitoarea aderare la UE.

În total, 130 000 de cetățenii ai Republicii Moldova au primit transferuri financiare din Federația Rusă pentru a vota un candidat anume la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul constituțional.

Practic, Rusia a cumpărat 10% din alegătorii care ar putea participa la vot, având în vedere că prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020 a fost de 48,81%, cu un număr total de 1.364.597 alegători.

Peste 130 de lideri regionali ar fi fost implicați în mituirea alegătorilor, care au acționat ca coordonatori pentru remunerație, au colectat date despre persoanele recrutate și i-au trimis în Rusia pentru a deschide conturi bancare la Promsviazbank.

Kremlinul ar fi recrutat aproximativ două mii de activiști - de la „manager”, până la niveluri inferioare, care, la rândul lor, au recrutat alte 70.000 persoane care au fost plătite să voteze corespunzător în timpul alegerilor. 

 

Trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală

 

Poliția va furniza Comisiei Electorale Centrale probe despre cel puțin trei candidați la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vizați în schema desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor de corupere a electoratului, notează publicația Newsmaker. Aceștia ar putea fi excluși din cursa electorală

Pe 20 octombrie, Republica Moldova va organiza alegeri prezidențiale , în cadrul cărora președintele Maia Sandu, care susține integrarea țării în UE, va candida pentru realege împotriva altor zece candidați.

Maia Sandu este favorită la alegeri, cu o susținere de 27%. Următorii candidați în ceea ce privește sprijinul sunt pro-rusul Renato Usatîi și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care au primit fiecare aproximativ 12 la sută în sondaje.

În paralel cu alegerile, va avea loc un referendum inițiat de Sandu, în care moldovenii vor răspunde la întrebarea dacă integrarea europeană ar trebui inclusă în Constituție ca obiectiv strategic al statului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel