În spaţiul dedicat ceremoniei au fost ridicate steagurile SUA şi României şi drapelul NATO. Drapelul SUA a fost arborat în bernă. În cadrul evenimentului a fost prezentată cronologia atentatelor de la 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA şi a fost comemorată memoria victimelor şi a celor de la serviciile de intervenţie. Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi români, au murit în atacurile teroriste.
Ambasadorul Hans Klemm a spus că ce a urmat atacurilor a demonstrat că acest gen de acţiuni agresive "nu pot distruge fundaţia Americii şi a aliaţilor săi". El a afirmat că Parteneriatul Strategic România -SUA a fost semnat în 1997 şi a amintit de implicarea trupelor române, înainte ca România să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak, după 11 septembrie 2001. Diplomatul a descris parteneriatul România-SUA drept unul din "punctele forte" ale ţării sale şi ale Tratatului Organizaţiei Alianţei Nord-Atlantice.
Mihai Fifor a descris atacurile de la 11 septembrie drept unele "împotriva democraţiei şi a libertăţii"
"Un atac asupra unui prieten este un atac asupra noastră, a tuturor", a punctat el. Fifor a mai spus că "11 septembrie a arătat cât de puternici putem fi împreună" şi a amintit că patru români au murit în atentate. "În acea dimineaţă, noi, ca români, am fost atacaţi", a mai spus ministrul Apărării.
Totodată, el a vorbit şi despre sistemul antirachetă, în contextul Parteneriatului Strategic. "Sistemul de apărare din spatele nostru este unul din exemplele acestui parteneriat", a spus Fifor. Mihai Fifor a subliniat solidaritatea poporului român cu cel american. "Ştiu că românii din lume vă menţionează în rugăciunile lor. Împreună suntem mai puternici", a spus el.
Ministrul Fifor şi ambasadorul SUA au sosit la baza militară cu un elicopter Puma. Cei doi au fost primiţi cu onor şi au avut prima dată o discuţie în partea română a facilităţii militare.