Zeci de mercenari ai Kremlinului, uciși în serviciul mareșalului libian Haftar

Eduard Pascu |
Data publicării:

Zeci de mercenari trimiși de Kremlin au murit ca urmare a unui atac aerian în Libia, o țară sfâșiată de război, unde Rusia încearcă să câștige noi puncte de sprijin”, relatează The Times, transmite paginaderusia.

Au luptat împreună cu forțele loiale autointitulatului mareșal Khalifa Haftar, un general al regimului Gaddafi, susținut de Moscova. Se crede că aceștia făceau parte din unitatea Wagner, un antreprenor militar privat din umbră afiliat cu Evgheni Prigojin, un bogat om de afaceri rus, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, din cauza numeroaselor contracte de catering cu Kremlinul.

„O sursă din Whitehall a declarat pentru The Times, în martie, că, în Libia, există sute de mercenari ruși care îi asigura mareșalului Haftar artilerie, drone și capacități logistice. Rusia neagă că ar juca vreun rol militar în războiul civil libian”, subliniază articolul.

Recent, site-ul Meduza a relatat că circa 35 de mercenari ruși au murit luna trecută, în urma unui atac al forțelor loiale guvernului de la Tripoli, recunoscut de ONU, care au atacat pozițiile lor. (…) Un videoclip postat de trupele guvernului libian arată trofeele capturate de la mercenarii ruși care au murit în urma atacului, printre care inclusiv un card bancar pe numele lui Vadim Bekșenev, comandant al unui pluton al unitatii Wagner. Luptatorii ruși grav răniți au fost expediați de urgență în Rusia, printre aceștia era și Alexander Kuznețov, care a fost decorat de președintele Putin în timpul unei ceremonii la Kremlin în anul 2016.

Se presupune că Mareșalul Haftar a promis Rusiei petrol libian și alte resurse în schimbul sprijinului acordat.

De-a lungul timpului unitatea Wagner a trimis mercenari pentru operațiuni militare ruse în Siria și Ucraina. Deși utilizarea contractorilor militari privați este ilegală conform legislației ruse, trimiterea acestor militari permite Kremlinului să nege în mod oficial participarea sa în diverse conflicte și să reducă numărul oficial de victime în rândul forțelor armate. Acum, Wagner se concentrează tot mai mult pe Africa, întrucât Rusia încearcă să-și restabilească influența pe care o avea în epoca sovietică.

Vezi și: Război Libia. Armata Națională Libiană respinge un atac al forțelor mareșalului Haftar - Video

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel