Vlad Țepeș, atacul de noapte. Tactica și lovitura primită de sultanul Mehmet al II-lea

Tudor Curtifan |
Data publicării:
vlad tepes
EXCLUSIV
vlad tepes

Vlad Țepeș este fără îndoială unul din cei mai mari domnitori din istoria țărilor române. Însă pe lângă mitul conturat în jurul lui ”Dracula”, nu foarte multe persoane cunosc faptul că Vlad Țepeș a condus un celebru ”atac de noapte” împotriva sultanului Mehmet al II-lea Cuceritorul.

În urma ”atacului de noapte”, undeva în apropiere de Târgoviște, Vlad Țepeș a fost pe punctul să-l ucidă pe marele sultan Mehmet al II-lea Cuceritorul, cel care în 1453 cucerea Constantinopolul, Istanbulul de azi și înghenunchea uriașul Imperiu Bizantin. Dar iată povestea....

După ruperea de sub suzeranitatea otomană, cucerirea Giurgiului, incursiunea la sud de Dunăre și asediul Chiliei, Vlad Țepeș aștepta replica Semilunei. Deși făcuse tot ce îi stătea în putere pentru a apăra linia Dunării, lovitura armatei lui Mehmet al II-lea avea să fie copleșitoare. Domnul Țării Românești a prevăzut și posibilitatea retragerii în interior mai ales dacă nu îi sosea ajutorul promis din Ungaria și Transilvania.

Contextul înaintea atacului de noapte

Estimativ, oastea sultanului Mehmet al II-lea, adunată de la sfârșitul iernii și pe tot cursul primăverii anului 1462, era undeva la 120.000 de oșteni, deși după unele estimări ale surselor otomane ea s-ar fi ridicat undeva la 250.000-300.000 de soldați. În fața lor, Vlad Țepeș nu dispunea decât de circa 30.000 de oșteni. Armata Porții a forțat trecerea cursului fluviului la Nicopole și cu toate că Vlad s-a opus vitejește, acesta a fost nevoit în cele din urmă să se retragă.

Abia dupa batălia de la Nicopole și pătrunderea armatei sultanului în Țara Românească s-a dovedit cu adevărat eficiența tacticii străveche a pământului pârjolit și a retragerii populației în codru și la munte.

Expediția sultanului a durat aproape o lună, lună în care turcii anunțau mereu că nu găsesc "nicio picatură de apă pentru potolire setei". Practic, în tot acest timp nu s-a ajuns la nicio luptă în câmp deschis care să decidă soarta războiului. Tactica aleasă de Vlad Țepeș și impusă de inferioritatea numerită a oastei sale l-a obligat la un război de hărțuire ce a deteriorat în permanență moralul turcilor.

ATACUL DE NOAPTE

În aceste condiții se ajunge la celebrul episod al atacului de noapte împotriva taberei sultanului. Actiunea a fost realizată cu 7.000-10.000 de calăreți valahi la lumina făcliilor. În fruntea acestora se afla tocmai Vlad Țepeș; intenția lor a fost de a-l ucide chiar pe Mehmet al II-lea, dar nu au nimerit din primul moment în sectorul de tabară unde se afla sultanul.

S-a dat o mare luptă, iar în cele din urmă domnul român a poruncit retragerea. În timpul retragerii erau uciși toți cei ce stăteau în calea oștirii sale.

Dar ce ar fi însemnat în istoria universală medievală ca tocmai marele Mehmet al II-lea, cuceritorul Constantinopolului și al Bizanțului să își găsească sfârșitul în sabia unui voievod român?

Urmările atacului de noapte

Chiar dacă atacul de noapte nu a produs pierderi însemnate Porții acesta a strânit mare panică demoralizându-i și mai mult pe turci. Deși locul atacului nu-l cunoaștem cu exactitate, îl putem plasa undeva pe drumul dintre Nicopole si Târgoviște.

De acum încolo Sultanul și-a întărit paza, poruncind ca oștile să-i fie mereu înarmate. De menționat că în dimineața de după atac, Sultanul Mehmet al II-lea a poruncit să se pornească în urmărirea voievodului român. Se pare că aceștia au fost ajunși, s-a mai dat o luptă în care multi dintre ei au fost încercuiți și prinși, toți fiind in cele din urmă uciși.

Chiar Vlad ar fi scăpat cu greu, rănit.

Expediția s-a terminat indecis, desi din punct de vedere militar românesc a fost un succes. Oboseala, condițiile terenului, tactica lui Vlad și frica de o intervenție a Ungariei l-au determinat pe Mehmet al II-lea "Cuceritorul" să se retragă.

Întâia rupere de sub suzeranitatea otomană a românilor, campania ce a urmat, dar și "acțiunea din iunie 1462 au încununat existența lui Vlad Țepeș, făcând din el unul dintre marii voievozi ai românilor".

Sursă:

Ștefan Andreescu - Vlad Țepeș (Dracula) între legendă și adevăr istoric

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel