Viorel Manole: „Naval Group a fost în România și a înaintat către MApN contractul parafat”. Saga corvetelor a ajuns la final

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
EXCLUSIV
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

Viorel Manole, directorul Patromil, în cadrul interviului pe care l-a acordat DefenseRomania, a dezvăluit faptul că Naval Group a fost la București și a înaintat contractul parafat către MApN pentru construcția celor patru corvete din clasa Gowind 2500 ca parte a programului „Corveta multifuncțională” în care gigantul francez a fost declarat câștigător în 2019.

„Câteva din firmele membre Patromil care au contracte negociate și parafate pagină cu pagină au avut aceste zile întâlniri cu cei de la Naval Group”, a spus Viorel Manole.

 

Contractul pentru cele patru corvete ar urma să fie semnat în cel mai scurt timp posibil. Francezii de la Naval Group au fost în România și au înaintat contractul către MApN

 

Viorel Manole a adăugat că Naval Group a înaintat Ministerului Apărării Naționale contractul parafat iar „mingea e la MApN”. Astfel, potrivit lui Viorel Manole, contractul mai trebuie doar semnat de MApN.

„Naval Group a venit la București cu contractul parafat pagină cu pagină pe care l-a înmânat Ministerului Apărării Naționale. Deja colegii mei s-au întâlnit cu partea franceză”, a precizat Viorel Manole, în exclusivitate pentru DefenseRomania. Directorul Patromil a dat exemplul companiei din industria de apărare Marctel a cărei reprezentanți „au lucrat recent împreună cu Naval Group pentru detalii suplimentare pe care Statul Major al Forțelor Navale le-a solicitat pentru obligațiile de offset”.

„Bineînțeles decizia aparține MApN. În momentul de față mai lipsește doar semnătura MApN. Toate documentele de offset au fost semnate de industria românească și prezentate Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială din Ministerul Economiei”, a conchis Viorel Manole.

Directorul Patromil ne-a mai precizat că Nicoleta Pauliuc, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat, conduce o delegație a României care se află în aceste zile în Franța.

Rămâne de văzut dacă actul se va semna în următoarea perioadă.

CITEȘTE ȘI: Oficial! România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia pentru 354 milioane de euro

 

„Telenovela” contractului pentru construirea celor patru corvete

 

2. Gowind 250... (gowind-2500-naval-group_17909700.jpg)

Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

Amintim că procedura specifică de achiziție a produsului „Corvetă multifuncțională” s-a finalizat, în anul 2019, prin declararea Asocierii formată din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România drept operator economic câștigător.

Povestea începe în anul 2016, când contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați. Ulterior, în 2017, procedura a fost reluată și a fost organizată o licitație publică. În iulie 2019, câștigător al licitației a fost desemnat parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța la care a achiesat și Ficantieri SPA. Dar iată că, după doi ani de la finalizarea licitației pentru corvete, contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a fost încă semnat.

Francezii de la Naval Group vor construi 4 corvete Gowind 2500.

Contractul prevede și modernizarea fregatelor  T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Ca posibile specificații tehnice, Gowind 2500 va fi o corvetă cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD. Corveta are un deplasament de 2.500 de tone, cu o lungime de 102 metri și 16 metri lățime. Poate atinge o viteză maximă de aproximativ 48 kilometri pe oră.

Corveta va putea transporta un elicopter și va dispune de un sistem de control al dronelor. În ceea ce privește armamentul, acesta va fi asigurat de MBDA, principalul dezvoltator de rachete din Europa. Acestea vor fi rachete anti-navă Exocet Block 3, amplasate pe părțile corvetei. În ceea ce privește sistemul anti-aerian, pe cele patru corvete Gowind 2500 ce vor fi operate de Forțele Navale Române, vor fi integrate sistemele VL Mica, dezvoltate tot de MBDA.

Corvetele Gowind 2500 dispun și de tehnologie stealth ce le oferă o semnătură mică pe radar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel