Oficial: România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia pentru 354 milioane de euro

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

Ministrul Vasile Dîncu a transmis către Senatul României un document oficial cu privire la achiziționarea a 32 de aeronave F-16 suplimentare pe lângă cele 17 din prima escadrilă. Aeronavele vor fi achiziționate din Norvegia, la un cost de 354 milioane de euro fără TVA și vor fi într-o configurație superioară celor pe care le-am achiziționat din Portugalia.

Documentul oficial, care reprezintă o cerere a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, trimisă preşedintelui Senatului României, Florin Cîţu, a fost publicat de postul de televiziune Antena 3.

În document se precizează că „singura soluţie identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet  format din 32 avioane F-16 în configuraţie M6.5.2 (superioară configuraţiei celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic şi servicii de instruire.

Prin achiziţia celor 32 de avioane F-16 se va asigura apărarea ţării prin misiuni de acoperire aeriană a teritoriului naţional, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acţiunilor celorlalte categorii de forţe armate, precum şi îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de NATO.

Având în vedere compatibilităţile tehnice cu avioanele din prima escadrilă, avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia şi posibilitatea modernizării în ţară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al Ministerului Apărării Naţionale, a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii".

 

F-16 din Norvegia pentru România. 354 milioane de euro pentru 32 de avioane aflate la finalul resursei de viață

 

2. F-16 norve... (f-16-norvegia_97429100.jpg)

F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

Informația confirmă ceea ce presa internațională, dar și DefenseRomania au anunțat încă de acum câteva săptămâni.

Norvegienii dețin estimativ 44 de avioane F-16 în vechea versiune A/B. La începutul acestei luni Norvegia a anunțat că  primele 12 avioane au fost vândute de Oslo către un operator privat american.

Celelalte 32 se pare că vor ajunge sub comanda României. 

În ceea ce privește achiziția se ridică problema că flota Norvegiei e printre cele mai bătrâne flote de F-16 din lume. Media de zbor a unui avion F-16 al Norvegiei este undeva la 10.000 de ore. 

Faptul că aeronavele sunt la finalul resursei de viață pare să justifice și prețul de achiziție. 

În comparație pentru prima escadrilă din Portugalia s-au achitat cam 930 de milioane de dolari.

Norvegienii înlocuiesc aeronavele F-16 cu F-35 Lightning II, deziderat pe care și România s-a angajat să-l atingă după 2030.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel