Viitorul aparține dronelor. Americanii de la DZYNE Technologies şi High Point Aerotechnologies vizează România. ”LEAP vine cu tehnologie mult mai avansată decât Reaper”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă / Foto: DZYNE Technologies
Dronă / Foto: DZYNE Technologies

România este una dintre țările vizitate de reprezentanții a două companii americane: High Point Aerotechnologies, care produce dispozitive anti-dronă și DZYNE Technologies, companie din domeniul dronelor militare.

În viitor, rolul dronelor va fi crucial în asigurarea securității naționale și eficientizarea operațiunilor militare. Acestea oferă o capacitate sporită de supraveghere, recunoaștere și atac la distanță, contribuind în același timp la minimizarea riscurilor umane.

„Aceasta este prima noastră vizită. Ne-am întâlnit cu membri ai Parlamentului, cu ministrul afacerilor interne şi cu oficiali din MApN. (...) Scopul nostru nu este doar să vindem echipamente, ci să stabilim o relaţie strategică aici, cu firme de aici, iar obiectivul este să dezvoltăm soluţii româneşti pentru combaterea dronelor”, explică Al White, CEO al High Point Aerotechnologies, într-o discuție cu presa din România, la care a participat și DefenseRomania.

Atât High Point Aerotechnologies - companie care produce dispozitive anti-dronă și DZYNE Technologies, companie din domeniul dronelor militare, promit echipamente cu tehnologie de ultimă generație, dar și adaptabilitate - produsele din portofoliul celor două companii având înglobate soluții ce le permit o interoperabilitate crescută cu alte echipamente aflate deja în dotarea armatelor NATO. 

 

Lecții învățate din Ucraina 

Shield și Sawtooth / Foto: High Point Aerotechnologies

Potențialul dronelor este mult mai mare decât ce vedem în Ucraina.

Reprezentantul companiei DZYNE Technologies, Thomas Strat, cu o experiență de 30 de ani în domeniul dezvoltării dronelor, lasă să se înțeleagă că potențialul dronelor este cu mult mai mare decât ce vedem astăzi în Ucraina.

Strat subliniază că tehnologia dronelor folosite în Ucraina nu este cea mai avansată și din acest motiv ”nu ar trebui să tragem prea multe concluzii din ceea ce se întâmplă în Ucraina şi să facem asocieri cu ceea ce se întâmplă în alte teatre de operaţii”.

”Majoritatea dronelor folosite în Ucraina,  de ambele părţi, în jur de 89%, sunt drone comerciale”, a precizat și Al White.

Sistemele radar sunt vulnerabile și avem nevoie de sisteme de detecție complementare.

”Cele mai multe dintre capabilităţile de război electronic împotriva dronelor pot face faţă acestor amenințări fără probleme. Problema rămâne la restul de 11%. Capabilităţile de război electronic (EW) nu s-au schimbat, mai degrabă dronele au evoluat. Dronele Shahed, de exemplu, au navigație internă, nu au nevoie de GPS și de comunicații cu exteriorul, deci capabilităţile EW nu sunt foarte eficiente acolo. Un alt lucru care s-a schimbat, este că sistemele de radar terestre au devenit ţinte, întrucât radiațiile emise pentru detecția dronelor le transformă în ținte”.

Sistemul Shield / Foto: High Point Aerotechnologies

Soluția poate fi un sistem cu un mix de senzori - printre care LIDAR, camere stabilizate Electro-Optice / cu infraroșu sau telemetru laser - care nu emit radiații și pot combate eficace dronele.

Shield este un astfel de sistem de la High Point Aerotechnologies. Shield are un hardware adaptat aplicațiilor militare şi este testat în condiții reale de luptă (peste 1.000 de ţinte atinse confirmate de drone inamice), hard kill şi integrare a efortului cinetic şi poate detecta drone aflate la o distanță de peste 5 km. Sistemul este utilizat în Ucraina, dar şi în România, ca parte a echipamentelor aflate în dotarea Forțelor Aeriene ale SUA. 

 

LEAP este o dronă similară cu MQ-9 Reaper, dar la o fracțiune din preț. ”Are o tehnologie mult mai avansată decât Reaper”

 

Thomas Strat, de la DZYNE Technologies, companie ce activează în domeniul dronelor militare, spune că echipamentele pe care le produce sunt deja utilizate de Armata SUA în mai multe teatre de operații. România este, potrivit acestuia, prima ţară pentru care a fost obținută aprobarea Guvernului SUA, în vederea prezentării unor astfel de drone.

Drona LEAP este şi una dintre propunerile companiei DZYNE Technologies pentru România.

SUA folosesc LEAP de 7 ani, drona având deja peste 50.000 de ore de operaţiuni pentru Pentagon. 

Drona LEAP/ Foto: DZYNE Technologies

„Este o dronă de supraveghere cu autonomie ridicată, asemănătoare cu MQ-9 Reaper, doar că nu este înarmată. LEAP este cu mult mai ieftină. Cu preţul unei drone Reaper poţi cumpăra şase drone LEAP.

Are toate capabilităţile dronei Reaper, în afară de armament. Are o autonomie mai mare, zboară o zi şi jumătate, transportă aceeaşi greutate ca Reaper, are senzori asemănători, senzori EW asemănător. Poate desfăşura aceleaşi misiuni de supraveghere, de patrulare”.

Thomas Strat susține că în privința costurilor de operare, LEAP este, de asemenea, de șase ori mai ieftin de întreținut și explică de ce.

”Drona Reaper este controlată de la distanță; există un pilot, cu un joystick, care manevrează aeronava. Drona LEAP este o dronă autonomă. Are software cu IA, care coordonează toate aspectele operaţiunii. Nu are niciun joystick. Are o tehnologie mult mai avansată decât Reaper. Poate decola şi ateriza singură. Dacă apare un incident în timpul misiunii, poate să gestioneze situaţia. Nu vorbim de funcții simple precum întoarcerea la bază sau devierea de la direcția de zbor, ci despre sarcini complexe, precum ajustarea planului de zbor”, a spus Strat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel