Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO
Sistem Patriot american, în timpul unor manevre NATO. Photo source: NATO

Pe 19 mai, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a purtat discuții, la Kiev, cu Joseph DeAntona, vicepreședintele Raytheon pentru sisteme terestre și de apărare antiaeriană.

Părțile au discutat despre nevoia critică a Ucrainei de sisteme și rachete Patriot suplimentare. Ministrul Apărării a menționat că aceasta este o chestiune de prioritate națională — protejarea oamenilor, a infrastructurii critice, a localităților, a anunțat Ministrul ucrainean al Apărării într-un comunicat de presă.

„Suntem gata să investim în acest domeniu, deoarece este vorba despre viața cetățenilor noștri și despre stabilitatea statului”, a subliniat Rustem Umerov.

Delegațiile au discutat, de asemenea, despre extinderea cooperării dintre Statele Unite și Ucraina în sectorul industrial de apărare. 

„Aceasta este una dintre direcțiile noastre strategice. Aprofundarea interacțiunii cu Raytheon este o componentă strategică a unei astfel de cooperări”, a remarcat ministrul Apărării Ucrainei.

În plus, partea ucraineană a menționat că firmele interne de apărare sunt deschise cooperării cu producătorii americani pentru a accelera și a duce procesul de întreținere și asistență a armelor la o calitate superioară.

Discuțiile dintre compania americană Raytheon și Ministerul Apărării Ucrainei s-au desfășurat în aceeași zi în care președintele SUA, Donald Trump, intenționează să vorbească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-l determina să accepte planul american de încheiere a conflictului ruso-ucrainean.

 

Patriot, vital pentru apărarea Ucarinei

 

Sistemele de protecție aeriană bazate la sol sunt componente critice ale apărării oricărei țări. Împreună cu aviația, ele au cel mai important rol în respingerea atacurilor cu rachete, drone aeriene și aeronave de luptă. Sistemele antiaeriene Patriot, de fabricație americană, au fost folosite pentru prima dată în Ucraina în anul 2023.

De-atunci, militarii ucraineni le-au întrebuințat, în special, pentru doborârea rachetelor balistice și a celor hipersonice rusești, dar și a avioanelor de luptă prin incursiuni îndrăznețe în apropierea liniei frontului.

Una dintre condițiile puse de Rusia pentru a încheia ostilitățile, este ca Occidentul să nu disloce trupe în Ucraina. În schimb, Kievul a cerut ca Occidentul să-i furnizeze cel puțin 20 de baterii Patriot pentru a interzice Rusiei să folosească spațiul aerian ucrainean în cazul unei noi invazii.

Cu toate acestea, Rusia ar putea să distrugă unele dintre țintele ucrainene de mare valoare prin folosirea de rachete balistice cu rază medie de acțiune (IRBM).

Rusia a lansat pe 21 noiembrie 2024, o IRBM de tip Oreshnik asupra orașului ucrainean Dnipro. Pentru contracararea IRBM, Ucraina ar putea avea nevoie de sisteme antirachetă SM-3 sau Arrow-3 de fabricație americană respectiv israeliană. Racheta SM-3 este fabricată de Raytheon.

După cum a demonstrat până acum pe câmpul de luptă, armata ucraineană are capacitatea și determinarea necesare, pentru a-și apăra țara singură, cu condiția să primească din Occident arme eficace împotriva amenințărilor rusești sau să primească asistență pentru a le construi singură.

Potrivit analiștilor militari ucraineni și occidentali, dar și a unora ruși, industria de apărare a Rusiei nu produce arme capabile să copleșeacă apărarea antiaeriană ucraineană sau se permită trupelor ruse să facă, relativ rapid, breșe mari pe linia frontului.

Aceste deficiențe majore vor duce la prelungirea ostilităților și la pierderi mari de vieți în rândul forțelor ruse aflate în ofensivă. Împreună cu înrăutățirea situației economice, toate vor contribui la scăderea sprijinului populației Rusiei pentru război.

Dacă în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost în joc însăși existența Rusiei ca stat, iar populația a putut fi motivată, de această dată nu este cazul. Șansele să se repete o lovitură de stat ca în Primul Război Mondial sunt mari acum, iar regimul de la Kremlin ar trebui să cântărească bine oportunitatea unică oferită de SUA pentru a încheia într-un mare avantaj acest război.

Altfel, dacă Ucraina va primi din Occident avioane de luptă într-un număr mare, trupele ucrainene vor reuși să elibereze întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea. Dacă Rusia nu a fost capabilă să-și folosească creativ superioritatea în aviație tactică, nu înseamnă că Ucraina nu va reuși acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel