Serviciului militar rus de informaţii (GRU) are un nou șef

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Vice-amiralul Igor Kostiukov (57 de ani) a fost numit la şefia Directoratului Principal al Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, cunoscut ca serviciul militar de informaţii (GRU). Kostiukov este și primul reprezentant al marinei ruse care preia funcţia de şef al GRU.

Numirea vice-amiralului Igor Kostiukov a venit la mai puțin de o lună după moartea lui Igor Korobov, fostul șef al GRU, decedat la 63 de ani în urma unei „boli grave”. Igor Kostiukov a absolvit academia de ofițeri de marină, apoi academia militar-diplomatică și a lucrat în GRU, fiind primit și cu distincția de Erou al Rusiei, potrivit TASS.

Informaţia cum că vice-amiralul Igor Kostyukov a fost numit la şefia Directoratului Principal al Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, a fost făcută pentru agenţia rusă de ştiri TASS, de o sursă din Ministerul rus al Apărării, sub protecţia anonimatului.

Tot agenţia rusă de ştiri TASS a precizat că informaţia nu a fost momentan confirmată oficial de biroul de presă al Kremlinului.

Oficial, Igor Kostyukov ocupă în acest moment funcţia de şef al GRU, dar ca interimar. Încă de la numirea ca şef interimar al GRU, a fost considerat candidatul cu cele mai multe şanse să preia această poziţie, declara la acel moment o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Cine este Igor Kostiukov?

Despre Igor Kostiukov se ştiu puține. Conform portalului „Eroii țării", s-a născut în 1961, a absolvit Academia Militară Diplomatică din cadrul Ministerului Apărării al Rusiei, apoi a lucrat în GRU-prim-adjunctul Direcției Principalei de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Rus-fiind unul dintre şefii GRU și a participat la conducerea operațiunilor militare ruse în Siria.

În 2017, prin decretul președintelui Vladimir Putin i-a fost acordat titlul de "Erou al Rusiei".

La sfârșitul lunii decembrie 2016, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza amestecului în alegerile americane. În lista de sancțiuni a fost inclus Korobov, adjunctul său Kostiukov și alți doi directori ai GRU.

În această primăvară, la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, Kostiukov a exprimat critici dure la adresa SUA. „Statele Unite și aliații săi, care vor să păstreze rolul hegemonului în afacerile internaționale, vor folosi orice mijloace, inclusiv militare", a spus el.

Potrivit amiralului, nouă strategie de securitate națională și strategia de apărare a Statelor Unite, introduse în 2018, „pentru prima dată spun deschis despre Rusia și China că sunt rivali geopolitici (și, de fapt, adversarii probabili într-un posibil conflict armat)".

Citește și: Spionajul rusesc la marginea prăpastiei. ,,Epurare masivă’’ în cadrul GRU

La începutul lui noiembrie, după cum relata AFP, preşedintele rus, Vladimir Putin, a adus un elogiu „profesionalismului" şi „curajului" GRU, participând la o ceremonie dedicată împlinirii a 100 de ani de la crearea acestui serviciu, într-un moment în care GRU este acuzat de otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok şi de atacuri cibernetice în lumea întreagă.

Creată de bolşevici în 1918 şi considerată drept structură rivală a KGB în perioada sovietică, Direcţia Generală de Informaţii a Statului Major al forţelor armate (GRU, denumită oficial GU în 2010) are reputaţia de a fi cea mai puternică şi mai temerară agenţie de spionaj rusească, fiind puţin cunoscută publicului larg.

În discursul său, Putin, el însuşi fost ofiţer KGB, a propus revenirea la vechea denumire a instituţiei GRU, prin adăugarea literei „R", care desemnează „de informaţii", deşi - din obişnuinţă - serviciul de spionaj al armatei ruse era oricum denumit pe stil vechi atât în presa rusă, cât şi în cea internaţională.

Kostiukov, primul reprezentant al marinei în fruntea GRU, a fost inclus în 2016 de SUA pe lista de ruși sancționați pentru "subminarea democrației", în primele represalii ale Washingtonului la presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale desfăşurate cu o lună înainte

În ultimele luni, mai multe ţări occidentale au acuzat GRU de implicare în atacuri cibernetice şi acte de piratare informatică în lumea întreagă, în timp ce Londra a acuzat „agenţi GRU" de otrăvirea în luna martie a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie.

În SUA, GRU este acuzat că s-ar afla la originea atacurilor cibernetice împotriva calculatoarelor Partidului Democrat, ca parte a scandalului privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016. În acest caz, 12 ruşi prezentaţi ca agenţi GRU au fost inculpaţi în absenţă în iulie. Aceste acuzaţii sunt respinse de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel