Sprijinul militar UE pentru Ucraina este blocat de 6 luni. România păstrează poziția față de Kiev. Oficial lituanian: E nevoie de un nou mecanism, va folosi și Europei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni / Foto: Armata ucraineană
Militari ucraineni / Foto: Armata ucraineană

În paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de scenariul unei agresiuni rusești, care ar putea viza statele membre.

Următoarele câteva luni vor fi critice pentru Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby , în cadrul unui briefing de luni, 22 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a mai spus că zăpada și condițiile de iarnă nu vor opri ostilitățile, Rusia continuă să atace teritoriul ucrainean cu drone și rachete și, deși linia frontului nu s-a schimbat prea mult, luptele active continuă.

Oficialul Casei Albe a adăugat că decidenții militari ucraineni sunt nevoiți să facă alegeri dificile cu privire la „ce arme să folosească, ce obuze și rachete să tragă, pentru că nu știu când va fi următoarea aprovizionare”. Puși într-o poziție teribilă, comandanții militari ucraineni trebuie să decidă care facilități sunt mai importante pentru a fi protejate.

Între timp, Rusia folosește rachete balistice furnizate de Coreea de Nord și drone iraniene, a amintit Kirby.

 

Sprijinul Europei este esențial pentru Ucraina

 

În aceste condiții, luni, a avut loc reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, în formatul Consiliul Afaceri Externe. Au fost discutate măsurile pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. 

Trebuie spus că sprijinul militar al UE pentru Ucraina se derulează prin instrumentul European Peace Facility (EPF) / Facilitatea Europeană pentru Pace, dar funcționarea acestui sistem este blocată de ceva timp.

Referindu-se la modalitățile viitoare de sprijin militar, ministrul român de externe Luminița Odobescu a declarat că trebuie ”să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a continua sprijinul nostru pentru Ucraina” și a subliniat importanța comunicării strategice care să combată dezinformarea propagată de Moscova.

O poziție mai tranșantă vine din partea Lituaniei, prin ministrul său de externe, Gabrielius Landsbergis.

Acesta atrage atenția atrage atenția că UE nu mai poate derula operațiuni prin intermediul EPF de peste jumătate de an. 

”Comisia Europeană a venit cu un nou instrument și sunt optimist că vom putea găsi sprijin suficient în rândul statelor UE, chiar și de la Ungaria”, a declarat Landsbergis pentru CNN.

Oficialul lituanian a explicat și motivul pentru care statele europene trebuie să decidă rapid asupra unui nou mecanism de finanțare militară, care va putea fi utilizat chiar și pentru sprijinirea unui stat membru, în caz de necesitate.

”În cadrul discuțiilor (prilejuite de reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - n.r. ) poziția Lituaniei a fost  că este extrem de important ca Europa să aibă un instrument financiar. Astăzi, Ucraina este cea care are nevoie urgentă, dar în viitor ar putea folosi chiar Europei; UE ar putea avea nevoie de un astfel de instrument financiar pentru a se proteja”, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel