Uniunea Europeană aprobă programul SAFE de împrumuturi pentru apărare

Producția obuzelor de artilerie DM121 de 155 mm. Sursa foto: Rheinmetall
Producția obuzelor de artilerie DM121 de 155 mm. Sursa foto: Rheinmetall

Uniunea Europeană a aprobat marți un nou instrument financiar al UE, SAFE, care va permite țărilor UE să achiziționeze în comun echipamente militare și să obțină împrumuturi pentru apărare de până la 150 de miliarde de euro. Surse diplomatice au confirmat acest lucru.

Propunerea Comisiei Europene a fost aprobată de miniștrii pentru afaceri europene ai statelor membre ale UE, în cadrul reuniunii desfășurate la Bruxelles. A fost vorba despre votul final, iar regulamentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să intre în vigoare.

Proiectul are ca scop întărirea capacităților europene de apărare.

Pe lângă statele membre ale UE, și alte țări, precum Ucraina, vor putea accesa împrumuturi pentru proiecte care susțin apărarea și industria europeană de armament. Regatul Unit și-a exprimat, de asemenea, interesul de a participa la această inițiativă, în urma semnării unui nou acord cu UE, pe 19 mai, privind consolidarea cooperării în domeniul apărării. 

Noul instrument specializat SAFE (Acțiune de Securitate pentru Europa) a fost prezentat de Comisia Europeană în luna martie, ca parte a planului de creștere a capacităților de apărare ale Uniunii Europene, denumit ReArm Europe / Readiness 2030.

„SAFE va pune la dispoziția statelor membre împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro, garantate din bugetul UE. Acest mecanism va ajuta statele membre să-și consolideze capacitățile de apărare prin achiziții publice comune”, a declarat anterior executivul european.

Achizițiile publice comune vor asigura interoperabilitatea forțelor armate ale statelor membre și, totodată, vor oferi predictibilitate industriei europene de apărare. De asemenea, acestea vor reduce costurile și vor consolida baza industrială de apărare a Europei.

Programul permite țărilor participante să achiziționeze în comun, de exemplu, rachete, sisteme de apărare aeriană, drone, muniție și alte echipamente militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel