Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS, photo source: @Raytheon
NASAMS, photo source: @Raytheon

Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Oficialul ungar al apărării a justificat acest pas prin posibilitatea ca războiul din Ucraina să escaladeze, în urma atacurilor aeriene rusești, mai ales că liderul rus Vladimir Putin a schimbat marți doctrina nucleară rusă, astfel încât, potrivit acesteia, un atac convențional asupra Rusiei este acum suficient pentru a desfășura arme nucleare.

„Credem în continuare că, cât de curând, pacea se va impune printr-o soluție diplomatică, și nu militară. În orice caz, pentru a ne pregăti pentru toate eventualitățile, am dispus ca sistemele de apărare antiaeriană recent achiziționate și echipamentele construite pe ele să fie amplasate în nord-estul țării noastre. Amenințarea unei escaladări a războiului ucrainean-rus este mai mare decât oricând”, a declarat Szalay-Bobrovniczky după o ședință a Consiliului de Apărare convocată de premierul Viktor Orbán.

Armata Ungariei, se află în prezent în plin proces de modernizare. Budapesta a comandat - împreună cu Franța, Estonia, Belgia și Cipru - pentru sistemele franceze de apărare aeriană Mistral, un sistem cu rază foarte scurtă (VSHORAD) deosebit de eficient împotriva dronelor și elicopterelor. România va cumpăra, la rândul său, sisteme Mistral printr-un program asemănător.

De asemenea, în 2020, Ungaria a semnat achiziția a 7 sisteme de apărare aeriană NASAMS, produse de Kongsberg și Raytheon Technologies.

 

Primul sistem NASAMS al Ungariei a atins capacitatea operațională?

Sistemul NASAMS și racheta AMRAAM / Foto: Ministerul Apărării din Ungaria.

Ministrul ungar nu a precizat ce unități ale Apărării Aeriene vor fi dislocate la granița cu Ucraina, dar că ar putea fi vorba despre elemente din sistemele de apărare aeriană NASAMS. 

Primele două sisteme NASAMS au ajuns în Ungaria în noiembrie 2023, iar următoarele cinci baterii urmau să fie livrate în acest an.

Cu ocazia preluării primelor două sisteme, Ministerul Apărării din Ungaria preconiza că primul sistem NASAMS va atinge capacitatea operațională până la sfârșitul anului 2024, așa că declarațiile oficialului ungar de astăzi confirmă, indirect, că Ungaria a operaționalizat primul sistem NASAMS.

Achiziția celor șapte sisteme NASAMS, costă Budapesta 410 milioane EUR.

Duminică, Statele Unite au permis pentru prima dată Ucrainei să atace teritoriul rusesc cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune fabricate din SUA, iar Kievul a primit și permisiunea pentru a folosi Storm Shadow britanic.

Moscova a numit aceasta o escaladare semnificativă, iar Putin a aprobat ulterior modificarea menționată mai sus a doctrinei nucleare rusești, relatează agenția Reuters. Prin urmare, potrivit lui Szalay-Bobrovniczky, unele unități ale armatei sunt acum în așteptare.

Amintim că, astăzi, Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel