Ungaria, interesată de gazul din Marea Neagră. Budapesta vrea o Românie puternică și acuză o campanie împotriva Ungariei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Black Sea Oil & Gas
Sursă foto: Black Sea Oil & Gas

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a fost prezent în România într-o vizită oficială în cursul acestei săptămâni. Șeful diplomației maghiare a vorbit despre cele discutate cu partea română și a dat asigurări că Ungaria dorește o Românie puternică, întrucât „dacă vecinul tău este puternic, devii și tu mai puternic”. Szijjarto a vorbit și despre relația cu UE, acuzând o campanie de dezinformare împotriva țării sale.

În vizita pe care a avut-o în țara noastră Peter Szijjarto a discutat cu oficialii români și despre gazul din Marea Neagră. 

Amintim că încă din 2019 Ungaria a pus presiune și a anunțat că este gata să cumpere gaze din partea românească a Mării Negre, la preţul pieţei, în condiţiile în care şi-a propus diversificarea surselor de aprovizionare.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

În acest moment ar exista un blocaj politic. Potrivit Economica.net, în 2017, Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu în arhitectura vechicului Parlament, a decis ca 70% din producția națională de gaze să fie tranzactionată în Romania, pe piața găzduita de Operatorul Comercial al Pieței de Electricitate si Gaze (OPCOM).

 

Ungaria e interesată de gazul din Marea Neagră și spune că vrea o Românie puternică

 

Iar în ceea ce privește acest subiect, Peter Szijjarto dorește ca „România să fie unul dintre furnizorii pentru piața noastră de gaz” și promite investiții în infrastructură, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24.

„Cred că faptul că aveți un guvern nou la București este o șansă să reluăm, promovăm și îmbunătățim relațiile noastre. Noi avem un mod simplu de a gândi, care spune că dacă vecinul tău este puternic, devii și tu mai puternic. Iar noi suntem foarte interesați de succesul românilor, suntem foarte interesați să creștem această relație în domenii practice, pentru că noi credem că dacă vom avea câteva povești de succes de cooperare practică în domenii precum energia, infrastructura, atunci întreaga relație, chiar și la nivel politic, va fi mai plăcută și bazată pe respect reciproc.

Deci, a fost foarte important pentru mine astăzi să-i întâlnesc pe noii miniștri ai economiei și transporturilor, precum și pe jumătate-noul ministru al energiei, pentru că acestea sunt domeniile unde aceste povești practice de succes pot fi construite.

România este a patra piață de export pentru noi și este situată foarte sus în preferințele investitorilor ungari interesați. Multe companii ungare au investit aici, așteptăm mai multe companii românești să investească în Ungaria și avem datoria să construim noi drumuri, căi ferate, noi interconectări pentru gaze între țările noastre. Ce sperăm este ca România să fie unul dintre furnizorii pentru piața noastră de gaz și sperăm să avem o a treia conexiune de autostradă între cele două țări și sunt și câteva chestiuni unde putem să ne unim forțele la Bruxelles, fie că este vorba despre energia nucleară sau procedura juridică împotriva pachetului de mobilitate, care dezavantajează companiile noastre de logistică”, a precizat Peter Szijjarto.

 

Ungaria acuză  o campanie concertată de știri false și minciuni îndreptată împotriva sa

 

În ceea ce privește relația cu UE, Ungaria acuză o campanie de dezinformare concentrată împotriva sa și spune că „liberalii nu pot digera faptul că un guvern conservator, cu o politică puternică creștin-democrată și patriotică, are succes”.

„Resping complet orice tip de minciună împotriva țării mele și împotriva guvernului meu, că nu asigurăm libertatea presei. Dacă ai vorbi ungurește și te-ai uita la comentariile din media ungară ai vedea că cele mai multe media au poziții antiguvernamentale. Asta este adevărul. Nu poți numi un singur sector media unde cele mai circulate, cele mai văzute, cele mai ascultate, cele mai citite rețele media ar fi mai prietenoase, ar simpatiza sau ar susține guvernul.

Ce văd este că în ultimii 11 ani, deci pentru perioada de când suntem la conducerea țării, am implementat o politică care merge complet împotriva curentului liberal, în chestiuni precum migrația, politicile familiale și alte lucruri de acest gen. Mergem complet împotriva curentului principal și avem succes, pentru că oamenii ne susțin, am câștigat alegerile continuu, cu două treimi din majoritate.

Am câștigat și ultimele alegeri și când s-a spus că opoziția unită ne va bate, dar le-am câștigat. Deci prefer să câștig alegerile, nu sondajele. Dar ce voiam să spun este că liberalii nu pot digera faptul că un guvern conservator, cu o politică puternică creștin-democrată și patriotică, are succes. Așa ceva este complet de nedigerat pentru curentul liberal internațional. De aceea, sunt puse în circulație foarte multe minciuni despre țara mea”, a conchis Peter Szijjarto.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel