Undă verde hipersonică în SUA pentru Zumwalt - cel mai modern și scump distrugător construit vreodată. Rachetele CPS vor fi produse de Lockheed Martin

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătoarele USS Zumwalt USS Michael Monsoor din clasa Zumwalt. Foto: U.S. Navy
Distrugătoarele USS Zumwalt USS Michael Monsoor din clasa Zumwalt. Foto: U.S. Navy

Pas uriaș făcut către integrarea hipersonică pentru distrugătoarele americane din clasa Zumwalt - cel mai scump program din istorie în ceea ce privește construcția de distrugătoare.

Gigantul american Lockheed Martin a anunțat că în baza colaborării pe care a dezvoltat-o cu U.S. Navy în ceea ce privește integrarea loviturilor hipersonice pe nave de suprafață, Marina americană a atribuit către Lockheed un contract în vederea integrării.

Astfel, U.S. Navy a atribut către Lockheed Martin un contract în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru a integra pe distrugătoarele din clasa Zumwalt programul hipersonic Convențional Prompt Strike (CPS). 

Programul Convențional Prompt Strike (CPS) dezvoltă un sistem hipersonic cu rază lungă de acțiune care va permite lovirea unei ținte cu o viteză mai mare de 5 Mach (6125 km/h). Sistemul oferă o capacitate mare de a trece de orice apărare antiaeriană.

În comunicat se mai precizează că, Lockheed Martin, împreună cu subcontractanții Northrop Grumman și General Dynamics Mission Systems, vor oferi Marinei americane capacitate de lovire hipersonică până la mijlocul acestui deceniu.

Integrarea sistemelor hipersonice pe navele din clasa Zumwalt era estimată jurul anului 2025.

 

Zumwalt - cel mai scump și modern distrugător construit vreodată se află în dotarea SUA

 

2. USS Zumwal... (uss-zumwalt_54093800.jpg)

Distrugătorul american USS Zumwalt

SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. E vorba despre USS Zumwalt și USS Michael Monsoor. În total vor fi construite trei astfel de nave de război. 

USS Michael Monsoor este al doilea distrugător al clasei, după USS Zumwalt, primul distrugător, care poartă și numele clasei, acesta fiind totodată și cel mai scump distrugător construit vreodată.

Costul unei astfel de nave din clasa Zumwalt e estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.

Distrugătoarele dispun de tehnologie stealth, senzori avansați și un nou sistem de propulsie. Pot opera drone și elicoptere și vor fi integrate și în programul hipersonic al Statelor Unite ale Americii.

Însă până la integrarea armelor hipersonice, distrugătoarele din această clasă dispun de cele mai avansate sisteme de rachete ghidate. 

Deși e cu 40% mai mare decât un distrugător clasic, unghiurile ascuțite ale distrugătoarelor din clasa Zumwalt și suprafața lor netedă le ajută să fie de 50 de ori mai greu de detectat pe radar decât distrugătoarele precedente americane. Spre exemplu, semnătura lor radar e echivalentă cu cea a unei mici bărci de pescuit. 

CITEȘTE ȘI: Distrugătorul stealth al SUA USS Zumwalt a lovit în premieră ținte reale cu rachete ESSM și SM-2

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel