Un regiment al forțelor speciale cecene îi jură credință lui Putin. Cecenii spun că sunt gata să lupte cu „dușmanii Rusiei”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Regimentul "Ahmad Kadârov", Cecenia. Sursă foto: Instagram "Ahmad Kadârov"
Regimentul "Ahmad Kadârov", Cecenia. Sursă foto: Instagram "Ahmad Kadârov"

Un regiment al forţelor speciale cecene i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să dea "ordin" de apărare împotriva "atacurilor abominabile" ale publicaţiei independente Novaia Gazeta, care documentează inclusiv execuţiile extrajudiciare din Cecenia, informează Agepres, care citează AFP.

Totul a pornit după ce publicația independentă Novaia Gazeta a publicat luni mărturia unui fost membru al acestui regiment de elită care poartă numele de "Ahmad Kadârov", tatăl asasinat al actualului lider cecen Ramzan Kadârov, cu privire la abuzurile comise în Cecenia. Acest fost membru a afirmat că unitatea a participat la arestarea a sute de locuitori ai Ceceniei în 2017 şi a fost implicată în uciderea a cel puţin zece dintre persoanele arestate.

De precizat că deși Cecenia a luptat împotriva Rusiei în trecut, actualul lider Ramzan Kadârov - lider autoritar și de temut - este un alitat important al președintelui Vladimir Putin.

Într-o adresare video către Vladimir Putin dată publicităţii miercuri seara pe pagina de Instagram a regimentului, aceşti bărbaţi îi cer preşedintelui rus "să fie atent la atacurile abominabile ale publicaţiei de 'fake news' Novaia Gazeta".

 

Cecenii acuză serviciile Occidentului și spun că sunt gata să lupte cu dușmanii Rusiei



"Un adevărat război informaţional este în curs împotriva regimentului nostru, iar Novaia Gazeta este megafonul său principal (...) plătit de serviciile speciale occidentale", afirmă ei, comparând activităţile jurnaliştilor acestei publicaţii cu cele ale "teroriştilor internaţionali".

"Suntem gata să executăm ordinele voastre, oricare ar fi ele. Suntem obişnuiţi să luptăm cu duşmanii Rusiei pe câmpurile de luptă", declară ei.

Înfiinţată în 1993, Novaia Gazeta este în mod obişnuit ţinta unor intimidări, atacuri şi asasinate. Luni, în ziua când a fost publicat interviul respectiv, Novaia Gazeta a afirmat că o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul de la Moscova al redacţiei.

În trecut, mai mulţi dintre jurnaliştii săi au fost asasinaţi. Cea mai cunoscută jurnalistă a sa, Anna Politkovskaia, specializată în anchete despre războiul din Cecenia, a fost ucisă cu focuri de armă în faţa locuinţei sale, în 2006. Cinci bărbaţi, printre care patru ceceni, au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pentru acest asasinat, însă cel care l-a comandat nu a fost niciodată identificat de justiţia rusă.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat diverse anchete despre angajamentele unor grupuri de mercenari ruşi sau despre persecuţiile la adresa minorităţilor sexuale în Cecenia.

Publicaţia, care apare de trei ori pe săptămână, este proprietatea redacţiei, a omului de afaceri Aleksandr Lebedev şi a ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel