Un pilot rus recunoaşte că cel mai mare duşman al avioanelor Su-35 şi Su-34 sunt sistemele de tip MANPAD folosite de ucraineni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un pilot rus de avion de vânătoare recunoaște că sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) ucrainene sunt cea mai mare amenințare pentru avioanele Su-35 și Su-34. Analiştii militari ruşi, dar și piloții de avioane de vânătoare au catalogat sistemele de apărare antiaeriană portabile de tip MANPAD (Man-Portable Air Defense) și nu sistemele de rachete sol-aer (SAM), ca fiind principalul "duşman" al avioanelor de luptă Su-35 și Su-34.

Rusia, până la 11 august, a pierdut aproape două escadrile din avioanele sale de luptă Su-35, potrivit șefului adjunct al Marelui Stat Major al Ucrainei, Oleksi Hromov.

,,Federaţia Rusă a pierdut două escadrile de avioane de luptă Su-35 de ultimă generaţie în Ucraina, adică aproximativ 24 de aparate'', a declarat Oleksi Hromov, pe 11 august.

Su-35 este mai mult o versiune actualizată a Su-27, cu motoare, radare și sisteme electronice mai performante, ceea ce îl face al doilea cel mai important avion de luptă al Rusiei, după Su-57 "Felon" de generația a V-a.

De la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, pe reţele de socializare au apărut mai multe materiale foto-video avioane Su-35 doborâte.

Sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) sunt intens folosite de militarii ucraineni. De la începutul agresiunii militare ruse - 24 februarie - sistemele de tip MANPADS au devenit coloana vertebrală a apărării antiaeriene ucrainene. Forţele Armate Ucrainene ar dispune în prezent de aproximativ 1400 de sisteme FIM-192 Stinger fabricate în SUA și trimise atât înainte, cât și după război.

Armata ucraineană folosește, de asemenea, sisteme Igla de provenienţă rusă, care au doborât un Su-34 la sfârșitul lunii august. S-300, un alt sistem de producție rusă, este foarte utilizat de unitățile de apărare aeriană ucrainene.

În jurul datei de 25 septembrie, două bombardiere Su-34 au fost doborâte în apropiere de Kupyansk. Analiştii militari ruşi, pasionații de aviație, dar și foștii piloți de avioane de vânătoare au explică faptul că misiunile de atac la sol, efectuate la joasă înălțime, au făcut ca avioanele Forţelor Aeriene Ruse să fie ţinte sigure în vizorul sistemelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS).

"Războiul nu a ajuns la o dinamică militar-strategică în care trebuie să întreprindem bombardamente de precizie de la mare altitudine. Rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune fac această treabă. Cele mai multe dintre avioanele noastre Su-35, Su-24 și Su-34 au fost lovite în timp ce zburau la altitudini joase", a declarat un pilot rus în retragere pentru EurAsian Times, sub protecţia anonimatului.

Ucraina are două tipuri de sisteme de apărare aeriană: sistemele SAM autopropulsate de fabricație sovietică - acestea sunt platformele 9K37 "Buk" și S-300 - iar cel de-a al tip de sisteme este reprezentat de MANPADS - care cuprind Igla, Strela, Stinger, dar şi Piorun (cunoscut și sub numele de Grom-M, un produs realizat de industria poloneză de apărare).

Împotriva sistemelor autopropulsate mai mari, piloții zboară la altitudini extrem de joase, în timp ce împotriva MANPADS, trebuie să zboare la altitudini de peste 5.000 de metri.  Ambele Su-34 de lângă Kupiansk au fost doborâte cu sisteme portabile de rachete antiaeriene. Astfel, MANPADS-urile vor rămâne o amenințare pentru avioanele rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel