Un comandant al grupării ruse de mercenari Wagner Group a dezertat și a fugit în Norvegia unde a cerut azil

Darius Muresan |
Data publicării:
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru
Compania privată de mercenari ruși Wagner Group. Foto: Portalul de propagandă pro-Kremlin RealTribune.ru

Un bărbat care susține că a fost comandant al grupării paramilitare private ruse Wagner Group a fugit în Norvegia, unde a cerut azil politic.

Potrivit ABC News care citează autoritățile de la Oslo, e vorba de un cetățean rus pe numele său Andrei Medvedev. Acesta a fugit din Rusia în Norvegia unde a solicitat azil politic.

El a fost plasat în custodia direcției guvernamentale care se ocupă de imigrație în Norvegia. Instituția a refuzat să comenteze subiectul invocând motive evidente de securitate.

În prezent rusul se află la Oslo sub supraveghere.

Rusul a trecut ilegal frontiera, după care a s-a predat autorităților norvegiene.

Presa din Norvegia spune că acesta dezertase din compania de mercenari în vara anului trecut. Andrei Medvedev susține că deține informații importante despre Wagner Group, dar și despre oligarhul rus Evgheni Prigojin, cel care conduce gruparea paramilitară privată, supranumit „bucătarul lui Putin”. 

Gruparea Wagner Group este foarte activă în războiul din Ucraina, acționând independent și intrând de multe ori în conflict de interese și comandă cu Armata rusă. De subliniat că între gruparea din care face parte Evgheni Prigojin, șeful Wagner Group, un adept al războiului total, și cea reprezentată de Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Federația Rusă, există o ruptură confirmată. 

Wagner Group e o prezență activă și în Siria, Libia, Republica Centrafricană ori Mali, unde desfășoară activități militare și de jaf.

 

Wagner Group - armata privată de mercenari ruși care câștigă tot mai mult teren 

 

Agenția Agerpres amintește că Moscova a dezminţit mereu legăturile cu grupurile paramilitare şi Wagner nu are o existenţă legală în Rusia, unde societăţile militare private sunt interzise de lege.

Masca a căzut totuşi pe jumătate, după ce Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Kremlin, a recunoscut la sfârşitul lui septembrie că a fondat Wagner în 2014, calificând organizaţia drept un "pilon" al apărării intereselor ruseşti.

Mercenarii săi, a căror prezenţă a fost documentată de opt ani în Siria de partea regimului lui Bashar al-Assad, sau în Libia, se află acum în Republica Centrafricană sau în Mali, unde sunt acuzaţi cu regularitate de comiterea de abuzuri împotriva populaţiilor civile.

CITEȘTE ȘI: SUA au anunțat activități de „neutralizare” a armatei private Wagner Group. Caracatița de mercenari ruși s-a întins până în Serbia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel