SUA au anunțat activități de „neutralizare” a armatei private Wagner Group. Caracatița de mercenari ruși s-a întins până în Serbia

Darius Muresan |
Data publicării:
atentie - Dmitri Lovetsky/AP Photo
atentie - Dmitri Lovetsky/AP Photo

Activităţile companiei militare private Wagner preocupă autorităţile americane. 

În acest sens, Washingtonul lucrează pentru a-i neutraliza activităţile, a declarat Derek Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, în timpul unei vizite în Serbia.

Potrivit Rador, care citează Tass, Derek Chollet, consilier în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite, a subliniat că "acest grup recrutează soldaţi atât din Serbia, cât şi din alte ţări ale lumii", prin urmare, Departamentul de Stat "colaborează cu Guvernul de la Belgrad, precum şi cu restul lumii, pentru a-i neutraliza activităţile".

Ziarul Politico, citând date obţinute din surse diplomatice, a scris că ''oficialii americani monitorizează din ce în ce mai mult mişcările şi activităţile Grupului Wagner, desfăşurate în afara Ucrainei'', inclusiv în Serbia şi Republica Centrafricană.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, coordonatorul de comunicaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pentru Reuters că Washingtonul era alarmat de furnizarea de arme din RPDC către grupul Wagner. Autorităţile nord-coreene şi Ministerul rus de Externe au negat aceste acuzaţii.

Compania de mercenari e condusă de oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin”.

 

Wagner Group - o armată privată tot mai puternică în Rusia

 

Wagner Group se află în conflict cu Armata rusă, de multe ori acționând individual.

Potrivit Agerpres, Moscova a dezminţit mereu legăturile cu grupurile paramilitare şi Wagner nu are o existenţă legală în Rusia, unde societăţile militare private sunt interzise de lege.

Masca a căzut totuşi pe jumătate, după ce Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de Kremlin, a recunoscut la sfârşitul lui septembrie că a fondat Wagner în 2014, calificând organizaţia drept un "pilon" al apărării intereselor ruseşti.

Mercenarii săi, a căror prezenţă a fost documentată de opt ani în Siria de partea regimului lui Bashar al-Assad, sau în Libia, se află acum în Republica Centrafricană sau în Mali, unde sunt acuzaţi cu regularitate de comiterea de abuzuri împotriva populaţiilor civile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel