Un avion prăbușit în Țara Galilor, în al Doilea Război Mondial, a primit statutul de obiectiv protejat

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rămășițele scheletice ale unui avion de luptă american care s-a prăbușit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în largul coastei galeze, care din când în când pot fi zărite, au primit un statut de monument istoric, transmite The Guardian.

Oficialii guvernului galez spun că locul unde se odihnesc rămășițele avionului Lockheed P-38 Lightning, supranumit Maid of Harlech, este locul unde a avut loc prima prăbușire a unui avioan militar din Marea Britanie și protejat pentru interesul său istoric și arheologic.

Aeronava de vânătoare este "înmormântată" la aproximativ doi metri sub nisip pe coasta Harlech, în nordul Țării Galilor. Când marea este calmă acesta devine vizibil în nisip.
Cadw (Serviciul Istoric al Guvernului Galez) a oferit avionului statutul de obiectiv protejat. Acesta se alătură astfel castelelor, abadelor și siturilor preistorice, precum și clădirilor și siturilor conectate la industriile de fier, cărbune și ardezie din Țara Galilor care sunt protejate.

 

Pilotul, declarat dispărut după câteva luni

 

Avionul s-a prăbușit în septembrie 1942. A fost pilotat de locotenent Robert F. Elliott, în vârstă atunci de 24 de ani, originar din Rich Square, Carolina de Nord. Avionul efectua la acea dată un antrenament de tragere dar, din condiții neelucidate până în prezent, s-a prăbușit. Pilotul care nu a fost găsit în carlinga avionului a fost raportat dispărut în misiune câteva luni mai târziu.

Nepotul său, Robert Elliott, a vizitat locul unde unchiul său s-a probușit și a spus că este mulțumit că epava a fost declarată obiectiv protejat. "Sunt onorat și încântat că Cadw a dat recunoașterea oficială a avionului unchiului meu ca monument protejat", a spus el. „Unchiul meu s-a numărat printre acei piloți curajoși și experți care au servit cu onoare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vizita mea din 2016 a fost foarte emoționantă.”

Avionul a putut fi zărit de trei ori de la prăbușirea acestuia - în anii 1970, în 2007 și cel mai recent în 2014. Nu există planuri de salvare a acestuia.

 

Mii de piloți s-au atrenat în Țara Galilor

 


Matt Rimmer, istoric al aviației locale, a declarat: „Pledez pentru păstrarea locurilor din Țara Galilor unde avioane militare s-au prăbușit de peste 20 de ani. Sunt încântat să văd Harlech P-38 protejat de Cadw".

„Simt că se recunoaște nu doar semnificația acestei aeronave într-un context istoric, ci și rolul important jucat de Țara Galilor în războiul aerian împotriva Germaniei naziste a miilor de piloți din multe țări care s-au antrenat aici, dintre care mulți și-au pierdut viața fie în accidente în timpul antrenamentelor, fie ulterior în luptă", a mai spus Matt Rimmer.

Ministrul adjunct pentru cultură, sport și turism din Țara Galilor, Dafydd Elis-Thomas, a declarat: „Acest loc are o importanță internațională și sunt încântat că această desemnare subliniază calitățile sale speciale, precum și o protejează în beneficiul generațiilor viitoare. Aceste evenimente nu trebuie uitate. Țara Galilor își va aminti mereu și îi va respecta pe toți cei care au contribuit la asigurarea păcii de care suntem atât de norocoși să ne bucurăm astăzi.”

Vezi și: Marea Britanie achiziționează 500 de vehicule Boxer 8x8

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel