Masacrul din Piața Tiananmen, după 34 de ani. China impune în continuare cenzură totală asupra reprimării mișcării pentru democrație și reformă politică din 1989

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Azi se împlinesc 34 de ani de la Masacrul din Tiananmen, încă un subiect aflat sub cenzură totală de către regimul comunist de la Beijing. Masacrul de la Piața Tiananmen, cunoscut și sub numele de Incidentul din Piața Tiananmen, a avut loc în China în 1989. A fost un eveniment major în care guvernul chinez a reprimat brutal mișcarea pentru democrație și reformă politică, care avea loc în Piața Tiananmen din Beijing.

Protestele din Piața Tiananmen au început în aprilie 1989, cu studenți și alte grupuri sociale cerând reforme politice, mai multă libertate de exprimare și reducerea corupției în cadrul Partidului Comunist Chinez. Manifestanții, alcătuiți din studenți, muncitori și alte categorii sociale, au organizat adunări publice și au cerut schimbări politice semnificative.

La început, protestele au fost pașnice și au avut sprijinul unui număr mare de oameni din Beijing și din alte orașe. Cu toate acestea, în zilele de 3 și 4 iunie 1989, guvernul chinez a decis să intervină militar pentru a reprima mișcarea. Forțele armate au fost trimise în piață, folosind tancuri și armament greu împotriva protestatarilor pașnici.

Numărul exact al victimelor din masacrul de la Tiananmen rămâne necunoscut, deoarece guvernul chinez nu a furnizat niciodată cifre oficiale și a existat o închidere strictă asupra informațiilor legate de eveniment. Cu toate acestea, se estimează că sute sau poate chiar mii de oameni au fost uciși, iar mulți alții au fost răniți sau arestați.

Masacrul de la Tiananmen a atras atenția internațională și a condus la condamnări generalizate ale acțiunilor guvernului chinez din partea comunității internaționale. În urma evenimentelor, China a introdus măsuri stricte de cenzură și supraveghere pentru a controla informațiile despre masacru și pentru a preveni posibilele revolte sau mișcări de protest ulterioare.

Este important să menționăm că guvernul chinez încă consideră subiectul masacrului de la Tiananmen ca fiind un subiect sensibil și cenzurează orice discuție sau informație despre acesta în China.

Azi, regimul din China încearcă să șteargă definitiv din memorie evenimentele care au avut loc acum exact 34 de ani, prin cenzură totală în presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel