Revoluția din 1989, privită prin ochii Ambasadei SUA la București. Documente publicate după 30 de ani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Decembrie 1989: Revoluția română
Decembrie 1989: Revoluția română

În 1989, regimurile comuniste în ţările din Europa Centrală şi de Est au fost zguduite din temelii. România a fost singura ţară în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.

Revoluția Română a început la Timișoara, pe 16 decembrie, când mai multe persoane au demonstrat pașnic în sprijinul pastorului László Tokés care urma să fie mutat din localitate. Miliția și trupele de Securitate au intervenit. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.

La 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi anunţă că a dat ordin să se tragă. "Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!", preciza Ceauşescu.

În oraş se aud primele focuri de armă, până după miezul nopţii având loc lupte de stradă între civili şi militari şi fiind incendiate TAB-uri, tancuri şi magazine.

La 20 decembrie 1989, demonstranţii de la Timişoara se grupează în Frontul Democratic Român. Dimineaţa, zeci de coloane de muncitori se îndreaptă spre Piaţa Operei. În jurul orei 11.00, generalul Ştefan Guşe ordonă retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului. În jurul orei 13.00, coloanele de manifestanţi ajung în Piaţa Operei, iar militarii fraternizează cu ei. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase în cazărmi, iar autorităţile centrale şi locale nu-şi mai exercită autoritatea asupra oraşului.

 

Revoluția Română, prin ochii Ambasadei SUA

Harta României, Ambasada SUA la București

O informare a Ambasadei SUA de la București, redactată pe 20 decembrie, surprinde situația explozivă din România comunistă, cu Armata scoasă pe străzile Bucureștiului încă din 19 decembrie și patrule mixte de miliție și armată care păzeau sediile de putere și marile platforme industriale ale Capitalei. 

Diplomații americani prezenți în România evaluau că extinderea protestelor în toată țara va grăbi sfârșitul regimului. În document se arată că în urma agravării situației ”este foarte posibil” să se formeze o alianță care să răstoarne regimul Ceaușescu, formată între persoane cheie din structurile de forță (Securitate, Armată) și unii oficiali comuniști nemulțumiți.

Ulterior, într-o informare redactată în dimineața lui 22 decembrie, Ambasada SUA anunța acasă că ”Regimul Ceaușescu este aproape de a ceda sub presiune, iar tot personalul neesențial al Ambasadei a fost evacuat”. Potrivit analizei misiunii diplomatice a SUA la București, lista posibililor succesori ai lui Ceaușescu îi includea pe: Vasile Milea (găsit mort chiar în dimineața lui 22 decembrie), Ion Iliescu sau fostul ministru de externe Ștefan Andrei.

 

Ceea ce a urmat, a consemnat prăbușirea bruscă a regimului Ceaușescu

Piața Revoluției din București, în timpul Revoluției din 1989. Fotografie făcută de la o fereastră spartă a Hotelului Athénée Palace / Foto: Neoclassicism Enthusiast, via wikipedia

Pe 20 decembrie, Ceaușescu ține un discurs televizat, condamnă "elementele huliganice” de la Timișoara,  dă vina pe "agenturile străine de spionaj” și anunță un mare ”miting popular” în Piața Republicii (actuala Piața Revoluției), aflată în fața Comitetului Central al PCR.

Pe 21 decembrie, discursul lui Ceaușescu din balconul CC este întrerupt de mai multe ori, panica se generalizează, iar mitingul se sparge. Pe străzile din jur mii de oameni manifestează pentru democraţie şi împotriva dictaturii. La ora 14.00, în centrul oraşului, apar primele blindate şi autoamfibii.

În noaptea de 21 spre 22, demonstranții ridică baricada de la Intercontinental, iar Forţele de ordine primesc ordinul să "cureţe zona". În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor de la "Inter" şi din Piaţa Universităţii, fiind înregistraţi morţi, răniţi și arestați.

La primele ore ale zilei de 22 decembrie 1989, marile uzine bucureştene îşi încetează activitatea. Grupuri masive de muncitori de la Griviţa Roşie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Întreprinderea de Maşini Unelte şi Ansamble Bucureşti se îndreaptă spre centrul Capitalei.

După ora 11, trupele mecanizate din Bucureşti părăsesc locurile de dispunere stradală din preajma sediului Comitetului Central şi se îndreaptă spre cazărmi. Armata, rămasă fără comandant, acceptă primul semnal de retragere dat de generalul Victor Atanasie Stănculescu, prim-adjunct al ministrului apărării. Sutele de mii de manifestanţi scandează "Armata e cu noi!" şi intră în Piaţa Republicii. Unii manifestanţi forţează intrările şi pătrund în sediul CC.

La ora 12.06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp părăsesc clădirea CC al PCR, la bordul unui elicopter.

În jurul orei 15.00, Cuplul Ceaușescu este arestat lângă municipiul Târgovişte.

De Crăciun, pe 25 decembrie 1989, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar. Cei doi au fost executaţi prin împuşcare în după-amiaza aceleiaşi zile.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel